Zračenje motornega prostora

Zračenje motornega prostora

Val 158
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Vprašanje:

Pred dobrim letom dni sem kupil 10-metrsko jadrnico tuje izdelave, ki je registrirana na Hrvaškem in ima vgrajen Torpedo motor z dvema cilindroma. Ker je motor dokaj velik, je zelo malo prostora med motorjem in steno. Je pa dobro zatesnjen, saj se tako zvok in toplota ne širita okoli. Lani poleti, ko sem veliko vozil z motorjem, sem opazil, da je po nekaj urah dela motor deloval slabše. Vsaj moj občutek je bil takšen. Po tistem sem se pogovarjal z znanci in mehaniki in vsi so mi rekli, da se motim, da je to star in preizkušen motor in se občutki, da slabo dela, pojavijo samo zaradi dolgotrajne vožnje in utrujenosti. Kljub temu me to ni pomirilo in odločil sem se povprašati pri vas, kaj menite o tem.

Odgovor:

Vprašanje je prišlo pred novim letom na moj naslov in z lastnikom sva se takoj dogovorila za preizkus. Posodil sem mu prenosni digitalni termometer z daljinskim odčitavanjem temperature in ga prosil, naj ga vtakne v motor tik pod strop motornega prostora, zažene motor in naj naredi nekajurno vožnjo pod večjo obremenitvijo. To je tudi storil in po nekaj tednih se vrne in mi pokaže podatke, kako se je dvigovala temperatura v motornem prostoru. Začelo se je pri 9 stopinjah pred zagonom, po slabe pol ure je bilo 41 stopinj, po eni uri 45, po dveh urah že 51 in po treh, ko je končal vožnjo, že 54 stopinj. Povedal je, da je sicer občutil nekaj slabše delo motorja, vendar ne tako kot poleti. Meni pa je bilo takoj vse jasno in hitro sem zaključil, da lastnik nima „prisluhov“ in gre za resnične težave, vzrok pa je v slabem zračenju motornega prostora.

To ni bil prvi primer, da sem se soočil z razmišljanjem „strokovnih svetovalcev“, da je zračenje nepomembno. Preprosto laiki pozabijo na bistveno razliko med avtomobilom in plovilom. Pri prvem motor stalno obdaja sveži zrak, v plovilih pa je motor skrit tam nekje spodaj in dobro zatesnjen, da se ga sliši čim manj.

Srečal sem že nekaj laikov, ki jim je bilo težko razložiti, zakaj potrebuje motor na plovilu dodatno zračenje. Eden je celo razmišljal, da je to zgolj zaradi odstranjevanja vonja po nafti, olju in plinih. Da, delno tudi to, vendar še bistveno več. Kakor je človek atmosfersko bitje in za svoje življenje potrebuje kisik, je tudi motor “atmosferski” in potrebuje dovolj zraka oziroma kisika za svoje “dihanje”. Večji je motor, več ga potrebuje.

Zračenje motornega prostora je potrebno izvesti iz več razlogov, in sicer:

– zaradi omogočanja delovanja motorja z dovajanjem svežega zraka (kisika),

– zaradi zmanjševanja temperature okolice motorja,

– zaradi odvajanja nevarnih plinov (na primer ogljikovega monoksida) in neprijetnih vonjav.

Vsak proces izgorevanja je povezan z obvezno prisotnostjo kisika, pa naj bo ta neposredno iz okolja ali pa kako drugače (na primer rezervoar s kisikom). Sami dobro vemo, da doma peč “ne vleče dobro”, če je loputa za zrak zaprta oziroma jo odpiramo in zapiramo tako, da v peči gori ravno prav. No, z motorjem tega ne bomo počeli na takšen način, je pa nekaj podobnega.

Temperatura okolice še kako vpliva na delovanje motorja, česar se na plovilih večkrat premalo zavedamo. Kako zmogljivost pada z dvigovanjem temperature vsesanega zraka, prikazujejo spodnji podatki o padcih zmogljivosti motorja v odstotkih pri različni temperaturi zraka.