Adriana 44

Adriana 44

Val 159

Starejša sestra

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Adriana 44 je starejša sestra adriane 36 in je začetnica nove filozofije te zadrske ladjedelnice. O uporabni zasnovi govorijo podatki o prodanih 44-icah, kar potrjuje tudi prodaja manjše in mlajše sestre 36. Preizkusili smo jo v lepem vremenu in v plovbi med Sukošanom, Zadrom in Ždrelcem.

O zadrski ladjedelnici SAS Vektor smo v Valu že veliko poročali in tudi preizkusili njihove izdelke. Tokrat smo preverili, kako se obnaša v praksi njihov admiralski poveljnik in znova preizkusili oziroma preverili, kako se je prijela nova zasnova in filozofija te hiše. A poglejmo kratko zgodovino te hrvaške ladjedelnice. Z izdelavo plovil za zabavo so začeli pred 24 leti in v tem času so zgradili preko 350 motornih jaht in jadrnic. Njihova najbolj legendarna barka je vsekakor adria 1000 oziroma poznejši model 1002. Z njo je povezanih nekaj kar presenetljivih okoliščin. Zgradili so jih preko 250 in so v glavnem »zaposlene« v čarter flotah, kjer so s svojo robustnostjo, tremi kabinami in preprostim upravljanjem kot nalašč primerne za to dejavnost. Kljub temu, da so jih zgradili toliko, jih na trgu rabljenih plovil skoraj ni. Pa še to. Vodstvo ladjedelnice že nekaj let napoveduje ukinitev izdelave, a skoraj vsako leto dobijo od tri do pet novih kupcev, ki želijo imeti novoizdelano adrio 1002. Zato tudi težka dilema, s čim nadomestiti tako priljubljen izdelek. Po vsej verjetnosti, po uspešni uveljavitvi modelov adriana 44 in 36, bo »nadomestek« nova adriana 28 ali 30, ki naj bi bila moderna interpretacija legendarne adrie 1002. Bomo videli!

Adriana 44 me je ponovno navdušila. Ima tradicionalno in brezčasno zunanjost, moderno strojnico, ugodno razporeditev prostorov in izvrstno ceno. Jaz bi delno popravil krmarsko mesto in izbral svetlo barvo bele kave ter ponosno plul po Jadranu.