20. mednarodni sejem Šport in navtika

20. mednarodni sejem Šport in navtika

Val 157

Zagreb 2011

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Navtični sejem v glavnem mestu Hrvaške je jubilejno že dvajsetič odprl vrata navtičnim razstavljalcem in obiskovalcem. V Zagrebu je največ denarja pri naših južnih sosedih in prodajalci plovil prav tu sklenejo največ posla, a tokrat so bili mnogi obrazi zelo kisli zaradi vsesplošne situacije pri naših sosedih in s tem velike krize v navtični industriji.

Prvi vtis tega sejma je vsekakor dejstvo, da se na njem predstavljajo predvsem plovila do največ 12 metrov dolžine in hrvaška podjetja tako imenovanega majhnega ladjedelništva. Trenutno stanje v hrvaški navtični industriji se je zelo slikovito odražalo tudi v Zagrebu. Ob otvoritvi je njihov državni tajnik za morje v odsotnosti ministra za promet govoril o več kot 58.360 tujih jahtah in preko 32.000 navtikih, ki so obiskali Hrvaško. O tem, da je 1.400 registriranih podjetij za čarter in podobno – vse bleščeče, optimistično in naravnost idilično. A mnogi obiskovalci so se v naslednjem trenutku prepričali o popolnoma nasprotnem. Stanje v navtični panogi na Hrvaškem je zagotovo pod vsako normalno ravnjo, vsi, tudi navtična podjetja za čarter, marine, tarnajo in stokajo, da ni poslov, da promet pada. Nekdo v moji soseščini se je hudobno šalil, če ni morda državni tajnik zamešal lokacije govora in če morda to ni bila šala. Resnica je bila, da so zmanjšali sejem za dve veliki hali in vse razstavljalce stisnili v štiri hale.

Novosti več ali manj znane

Med novostmi na sejmu so vsekakor adriana 36, ki smo jo bralcem Vala že predstavili v eni zadnjih številk. Tokrat so pokazali trup v lepi svetlo oker barvi in, kot smo tudi napovedali, nekoliko popravili tablo z inštrumenti. Sedaj je ta mnogo boljše urejena in preglednejša. Pogovarjali smo se z lastnikom SAS Vektor in direktorjem, ki so bili optimistični, kar ni bil običaj na tem sejmu. Rabski Pičuljan se je potrudil in ponudil na ogled izredno zanimivo barvo – čokoladno rjavo svojega novinca pičuljana 980. Lepo izdelano motorno plovilo se je hvalilo s prepričljivim nastopom in dokaj nenavadno barvo za navtično okolje. Morda tehnično bolj zanimiv je bil hibridni pičuljan 720 hibrid v znani kombinaciji hibridnega pogona s Steyr dizelskim motorjem, baterijami in generatorsko-elektromotorno enoto. Vsekakor pohvalno in napredno. Za mnoge zelo zanimiva, tudi v različici s hibridnim pogonom, je poljska delphia 1050escape, ki smo jo v Valu tudi že predstavili in videli na ljubljanskem navtičnem sejmu. Relativno preprosta, toda zelo učinkovita izvedba je zanimala veliko obiskovalcev. Morda je bil le prostor, kjer so jo pokazali, nekoliko neustrezen, a vseeno dovolj zanimiv, da so imeli veliko obiskovalcev.

Odličen nastop Delta Team Krško

Generalni zastopnik za zunajkrmne motorje Yamaha Delta Team Krško se je letos izredno potrudil in pripravil za letošnji navtični sejem v Zagrebu prav posebno presenečenje. Združili so moči in pripravili celovit nastop preštevilnih podjetij, ki sodelujejo z njimi. Nastop so poimenovali Yamaha in partnerji, zakupili vso halo oziroma 3.000 kvadratnih metrov površin in predstavili celotno pahljačo plovil in opreme, ki jo nudijo navtikom. Skupaj s 25 partnerji, med katerimi so uvozniki plovil, izdelovalci hrvaških motornih čolnov in ne nazadnje ponudnik zunajkrmnih motorjev Yamaha, kot skupni imenovalec vsega. Lahko bi dejali, da je slovenski uvoznik poskrbel za hrvaško združenje navtičnih podjetij. Med novosti je zagotovo po velikosti in moči izstopala serija novih šestvaljnih motorjev F300, F250, F 225 in F70. Vsekakor zelo pohvalno in morda kot premislek kakšnemu podobnemu navtičnemu grozdu v Sloveniji.