Xc 38

Xc 38

Val 157

Koncept Xc se širi

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Četrta jadrnica iz družine Xc je jasno znamenje, da so v danskem podjetju z uvedbo tega razreda v svoj program dobro razumeli potrebe trga. Oznaka X je po zaslugi X-Yachts sicer že dolgo znak za hitrost pod jadri, z dodatkom c (cruiser) pa dajejo kupcem vedeti, da so jadrnice tega razreda bolj kot regatam namenjene križarjenju. A da pri tem hitrost sploh ni zapostavljena!

Še en poskus v smeri združitve dveh značilnosti, ki si sicer nasprotujeta, ali kaj drugega? Prej bi rekli, da kaj drugega, kajti tako izkušen arhitekt, kot je Niels Jeppesen, dobro ve, kakšne so jadrnice ene ali druge kategorije. `Iksice` so bile predvsem po njegovi zaslugi vedno hitre jadrnice, a večinoma uokvirjene v formulo, ki je v nekem času `rangirala` jadrnice v določeno kategorijo in jih poslala na regate z jadrnicami sorodnega ratinga (tekmovalna vrednost).

Ob uvedbi razreda Xc je bila družina bolj tekmovalnih jadrnic z oznako X že dokaj razvejana. Tej so lastniki podjetja dodali še tekmovalni razred dveh monotipov (X 35 in X 42), v katerem naj bi obe jadrnici jadrali s sebi enakimi jadrnicami. Tako kot je bilo to že v preteklosti (na primer X 99).

S takšno razdelitvijo jadrnic so ustregli skoraj vsem ljubiteljem jadranja, vsaj tistim, ki so v oznaki X prepoznali tudi nesporno kakovost in so bili zanjo tudi pripravljeni plačati zahtevano ceno!

Arhitekt pri oblikovanju novega razreda tako ni bil omejen z nobeno formulo; imel je proste roke pri določanju njenega jadralnega potenciala, hkrati pa ga ni skrbela teža plovila, ki je ob drugih elementih eden najodločilnejših dejavnikov hitrosti jadrnice. Jasno je namreč bilo, da bodo jadrnice z oznako Xc težje, saj ni bilo nobenih ovir za razkošje, ki plovilo `kaznuje` z dodatkom teže.

Sicer pa lahko primerjavo izvedemo kar med hišnimi modeli: najnovejša jadrnica z oznako Xp 38 je po dimenzijah zelo sorodna, a je za dobri dve toni lažja (za 900 kg je lažja globlja kobilica) in nosi 6 % več jader v veter. Tudi teža polno obremenjene jadrnice bo manjša, saj so rezervoarji pri Xp modelu manj zmogljivi! Nekaj prihranka pri teži boste pridobili tudi, če se boste odločili za jambor iz ogljikovih vlaken, pa še dva kvadratna metra jader boste dobili za povrhu.

Zgornji podatki osnovnih značilnosti ene in druge jadrnice, ki bosta tekmovali za naklonjenost kupcev, dovolj zgovorno pričajo o razlikah med njima, tako da kaže zapisanemu dodati le to, kako smo jadrnico, ki je medtem prejela priznanje Yacht of the Year, videli mi.