Sejem turizem in prosti čas 2011

Sejem turizem in prosti čas 2011

Val 157

Sejem turizem in prosti čas 2011

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Na tradicionalnem sejmu turizma, starejšim generacijam bolj znanemu kot sejem Alpe-Adria, ki letos proslavlja 30. obletnico obstoja, je bila ena hala namenjena navtičnemu turizmu, manjšim plovilom, ponudnikom navtične opreme in nekaterih koristnih dodatkov.

Hala, namenjena navtiki oziroma kocka A2, kot ji pravijo, je nekakšno slepo črevo, v katerega zaide manj obiskovalcev, kot bi si jih razstavljalci morda želeli, sicer pa obiskovalcev in dogajanja na sejmu ni manjkalo. V boljšem položaju so bila tri plovila, ki so bila razstavljena zunaj, in sicer Seawayevo hibridno plovilo greenline 33, poljski haber 700 MSD, ki je sestavni del ponudbe podjetja Yucca Boats, ter novost, o kateri smo se razpisali v novembrski številki.

Delphia 1050 escape prav tako prihaja iz Poljske, kjer smo z njo zapluli po jezeru, a le z električnim motorjem. Plovilo, ki je bilo razstavljeno na minulem sejmu, je opremljeno s 40,5-kilovatnim dizelskim motorjem in še z nekaterimi dodatki, za katere so poskrbeli pri podjetju As Boats. Bralcem smo obljubili ponovni test, tokrat z »resnim« motorjem, pogledali pa si bomo tudi dodatke, ki so jih pripravili. Samo v vodo jo bo treba spustiti. Ker je direktor podjetja As Boats manjkal na našem rojstnem dnevu, kjer smo podeljevali priznanja za Plovilo leta, smo ga ujeli na Gospodarskem razstavišču in mu podelili priznanje.

Pri As Boats pa po novem zastopajo tudi blagovno znamko Crownline in na ogled so pripeljali najbolj prodajani model, crownline 280 cr. Na njihovem razstavnem prostoru je bilo poleg omenjenega moč videti tudi dva predstavnika ameriškega Rinkerja in Four Winns.

V hali, namenjeni navtiki, smo se srečali z nekaterimi znanimi razstavljalci, med katere vsekakor štejemo podjetje Yucca Boats, ki je poleg Haberja postavilo na ogled še dva Sea Raya, manjšega 185 in večjega 240, pri sosedih (podjetju Nar d. o. o.) smo si lahko ogledali tri predstavnike ameriškega Stingraya in športno atrakcijo Axis iz družine Malibu. Gre za športen odprt čoln, namenjen vodnim športom. V drive pogon, balastni rezervoarji, waketower z nosilci in glasnimi zvočniki … Test si seveda obetamo, a v bolj toplih mesecih, saj bomo skušali privabiti h »projektu« še kakšnega »riderja« na deski.

Celjski Atal je poleg svoje ponudbe opreme za vodne športe pokazal novega regala 2550 in Chaparralovega cuddyja serije ssi, podjetje A-mar pa je predstavljalo ponudbo motornih plovil Bavaria in norveške Windyje, ki slovijo po svoji kakovosti in tudi ceni.

Na razstavnem prostoru navtične trgovine Lotos Marin smo si poleg opreme lahko ogledali tudi nekaj vrst pomožnih čolnov, večje in resnejše gumenjake pa sta razstavljali podjetji Calypso nautica, ki je na ogled postavilo predstavnike blagovnih znamk Marlin in Zar, ter Azimut d. o. o., ki je razstavljalo gumenjake znamke BSC. Azimut d. o. o. je na ogled postavil tudi bombonček, majhno leseno lepotičko iz ladjedelnice Alto Adriatico, ki smo jo pri nas že večkrat omenili, nazadnje, ko smo testirali lesenega lobsterja Giannija B, tam pa smo lahko videli tudi paleto zunajkrmnih motorjev znamke Evinrude, za katero je poskrbelo podjetje Jurca TD.

Pri Mlaka sportu iz Zagreba so predstavil pasaro, izdelano po vzoru legendarne adrie 530, dobiti pa jo je mogoče že za dobre štiri tisočake, med polizpodrivnimi plovili pa sta prevladovali dve predstavnici ladjedelnice Leidi, ki jih je predstavljalo podjetje Fortasse.

Tudi Kamm d. o. o. iz Šenčurja, ki se lahko pohvali s svojo široko paleto navtične opreme, je na svoji standardni lokaciji predstavilo del svoje ponudbe, omeniti pa velja še skupni razstavni prostor Burin Yachting Cluba in Elan Yachtinga, kjer so promovirali novi charter katalog za letošnjo sezono in seveda novinko iz Elanove flote, elan 210. Slednja je na sejmu v Düsseldorfu požela veliko zanimanja, toliko, da je prvih 21 jadrnic po ceni 21.000 € pošlo v nekaj dneh.

Zadnji, ki ga bomo omenili med ponudniki plovil, je Best Boats Yachting, ki je na svojem razstavnem prostoru promoviral plovila znamk Cranchi in Fjord.

Med zanimivostmi velja omeniti Alpin d. o. o., ki je predstavljal čedalje bolj priljubljene gorivne celice, pri podjetju Madix so predstavili marinizirane Hyundai Seasail motorje za vgradnjo v plovila, podjetje PrimusR pa je predstavilo flexiteek, ki postaja vse bolj pogost nadomestek pravemu tiku.