Veliki intervju: Miroslav Cerar

Veliki intervju: Miroslav Cerar

Val 185
AVTOR Julijan Višnjevec

Miroslav Cerar je ob Leonu Štuklju najuspešnejši slovenski športnik. V veliko čast nam je, da smo z njim lahko opravili intervju. Zaupal nam je, kaj mu pomeni morje, da svojega plovila sicer ni imel nikoli, a da je nad njim očaran prav zaradi lastnosti, ki ga spominja na telovadca: elegance. Seveda sva se pogovarjala o njegovi športni poti, športu, športnem duhu in fair-playu med športniki. Beseda je tekla tudi o skrajnih mejah, do katerih pridejo športniki v svoji karieri, ko stremijo za nenehnim izboljšanjem in doseganjem rezultatov. Kje tiči skrivnost njegovih velikih dosežkov? V tem, da je to, kar je počel, počel rad.

Mislite, da bi se vaše športno življenje obrnilo v drugo smer, če bi se rodili 10, 20, 30 … let pozneje? Če bi se rodili danes?

O tem se nikoli nisem spraševal. Ob mojem vstopu v svet gimnastike le-ta ni bila na izredno visoki ravni. Druga svetovna vojna je boljše telovadce čez noč »odrezala«; po njej so ti zaradi starosti morali športno kariero zaključiti….

Kako je potekala vadba pri TVD Partizan-Narodni dom? Ste imeli trenerje, kot jih imajo danes otroci pri športnih aktivnostih?

Sokolska organizacija je bila prisotna v mnogih državah. Po vojni so se razvila številna društva. …

Ste v času, ko ste še nastopali na tekmovanjih, poznali kako poživilo?

Ah ne, kako čokolado smo pojedli, pa nas je malo privzdignilo, drugega ni bilo. Tudi med treningi nismo veliko pili. Včasih tudi po tri ure nisem naredil požirka, saj je veljalo nepisano pravilo, da je tisti, ki potrebuje vodo, mehkužnejši (smeh)….

V knjigi Miroslav Cerar in njegov čas je moč najti tudi podatek, da je bil vaš oče mornariški častnik. …

Več si lahko preberete v 185. številki revije Val.