Peter Lin Janežič in Anže Podlogar razkrivata načrte za letošnjo sezono

Peter Lin Janežič in Anže Podlogar razkrivata načrte za letošnjo sezono

AVTOR Polona Marinček
FOTO osebni arhiv in Christophe Launay/ISAF youth

 

Peter Lin Janežič in Anže Podlogar (JK MIPC) sta po odmevnih rezultatih v mladinskem prehodnem razredu 29er uspešno prestopila v olimpijski razred 49er. Za njuno ekipo, ki jo vodi trener Andrej Janežič, je to krstna sezona v zahtevnem in konkurenčnem razredu 49er, v katerem prevladujejo izkušeni jadralci. Preden konec marca odpotujeta na Majorko, sta spregovorila o izzivih, s katerimi sta se srečala v novem jadralnem razredu, in predstavila načrte za letošnjo sezono.

Pred malo več kot letom dni, natančneje januarja 2016, sta na svetovnem prvenstvu ISAF Youth postala svetovna prvaka razreda 29er. Pred tem sta v tem razredu nanizala tudi druge lepe uspehe, med drugim sta dvakrat zapored postala zmagovalca skupnega seštevka evropskega pokala, 2014 in 2015. Kako blizu oziroma daleč so že za vaju ti uspehi iz razreda 29er?

PJ: Za zdaj so taki uspehi še kar daleč, ampak z ekipo delamo na tem, da bomo čim prej prišli tja. Letos imamo v načrtih veliko regat, da dobimo čim več izkušenj. Potem pa že imamo cilje, da bi počasi prišli med najboljših deset. Da bi se na regatah uvrščali v regato za medalje in se kvalificirali za olimpijske igre v Tokiu leta 2020.

AP: Vsekakor je najin cilj, da prideva do te ravni, kot sva bila v razredu 29er, vendar naju čaka še kar nekaj dela. Če se skoncentrirava in sva odločna, nama gre bolje, nama pa še manjkajo izkušnje, zato je letošnja sezona namenjena predvsem nabiranju izkušenj. Večina konkurentov v tem razredu že dolgo jadra na tej jadrnici, deset let in več, in ima veliko več izkušenj.

Kmalu po vrnitvi iz Malezije, kjer je potekalo svetovno prvenstvo ISAF Youth, sta že začela s treningi v olimpijskem razredu 49er. Kakšni so bili tisti prvi koraki pred dobrim letom? Kateri so bili največji izzivi pri prestopu v novi razred?

AP: Največja sprememba je, da zdaj jaz upravljam glavno jadro, na jadrnici razreda 29er je z njim upravljal Peter. Naučiti se moram delati z jadrom, ga pravilno nastaviti, pumpati. To je bil eden izmed večjih izzivov, Peter pa se je moral navaditi na trapez. Manevri so zelo podobni kot na 29er, seveda so tudi razlike, predvsem pa se morava še uskladiti na manevrih.

PJ: Tudi fizično je to napornejši razred, morala sva pridobiti kar nekaj dodatnih kil. Odkar jadrava v olimpijskem razredu 49er, hodiva v fitnes, da to zdrživa in pridobivava mišično maso. Tudi sama jadrnica je zahtevna, zahteva pravilne gibe. Če delovanje ni usklajeno, se vse podre in se zelo hitro prevrneš.

AP: Nisva še povsem usklajena na jadrnici, delati pa morava tudi na hitrosti pri jadranju v veter. Ko bova to dodelala, se bova lahko merila z najboljšimi. Na 29er je Peter zelo dobro vozil in sva se hitro uskladila, zdaj se še učiva. Mislim, da usklajenost pride z izkušnjami. Še vedno je malo odvisno od dneva, če sva dobro pripravljena, sva lahko usklajena.

Aprila 2016 sta v Barceloni nastopila na prvi regati v novem razredu, na članskem odprtem evropskem prvenstvu olimpijskega razreda 49er, ki je bila pred lanskimi olimpijskimi igrami res na vrhunski ravni. Kakšni so bili prvi plovi v tej konkurenci? …

Več si lahko preberete v 217. št. revije Val navtika.