SUPer odklop po hrvaških otokih

SUPer odklop po hrvaških otokih

2 suparja, 4 dnevi, 5 otokov, 100 km

AVTOR Marko Senegačnik
FOTO Marko Senegačnik

 

Čudovita hrvaška obala z več kot tisoč otoki in otočki ter kristalno čistim morjem šele v zadnjih nekaj letih postaja ena izmed najbolj vročih svetovnih počitniških destinacij. A zame je bila, že odkar pomnim, sinonim za nepozabne počitnice. Tako kot verjetno mnogi izmed vas smo se tudi mi kot zgledna jugoslovanska družina tja vračali vsako poletje, leto za letom, jo odkrivali podolgem in počez ter polnili svoje foto albume z vedno novimi doživetji in pustolovščinami. Take stvari te zaznamujejo za vedno. 30 let kasneje tako še vedno izkoristim vsako priložnost, da se lahko vrnem tja – po odklop, oddih in navdih, na rekreacijo ali družinske počitnice. In vse kaže, da je ena izmed takih priložnosti spet pred vrati.

Kot sup vodnik (sup je kratica za stand up paddling, slovensko ‘stoječe veslanje’) običajno izkoristim konec veslaške sezone za odkrivanje novih destinacij. Italijanska jezera ali grški otoki – to sta bila moja letošnja favorita. A ko me je poklical moj dobri prijatelj, očitno preobremenjen z delom in nujno potreben odklopa, sem v trenutku vedel, kam greva.

Tura, ki sem jo načrtoval že dlje časa, 100 km veslanja vzdolž severnih hrvaških otokov, je obetala popolno zdravilo za stres. Vremenska napoved je kazala dobro. Štirje zaporedni dnevi sonca, mirnega morja in skoraj nič vetra so bili ravno dovolj, da nama podvig uspe. Zdaj ali nikoli. Greva! Pet dni kasneje sva že sedela na jutranjem avtobusu iz Ljubljane v Reko, kjer se je najina pustolovščina začela.

Vse, kar lahko preveslaš

Ko sva raztovarjala opremo pred reškim pristaniščem, je bilo v temni modrini noči komaj mogoče razločiti morje od neba. Popolnoma jasno pa si lahko začutil oster morski zrak, ki je z vsakim vdihom polnil najina pljuča z vznemirjenjem in pričakovanjem. Tura pred nama je bila za oba nekaj novega. …

Več si lahko preberete v 217. št. revije Val navtika.