Monaco Yacht Show 2014

Monaco Yacht Show 2014

Val 194
AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Jure Bukavec

Letošnji, že 24. po vrsti sejem najdražjih plovil za zabavo na svetu, je ponudil ponovno zmagoslavje nemškega Lürssena, občutno povečanje števila razstavljenih plovil v vodi in občutek, da v tej kategoriji plovil preprosto ni krize.

Monako je posebno in enkratno mesto. Tu je zbirališče jet seta in vsega, kar je mega, pa naj bo to debelina denarnice, tip avtomobila, zveneče znamke oblačil ali pa velikost jahte v starem pristanišču Port Hercules. Tako je bil Monaco Yacht Show tudi letos zbirališče vsega, kar v navtiki kaj pomeni. Za primerjavo samo nekaj številk, ki povedo vse o tej »razstavici«. Vseh razstavljenih plovil v vodi je bilo 115 (popolnoma neprimerjiva številka z recimo 2000 plovili v Düsseldorfu ali nekoč v Genovi). Med njimi je bilo popolnoma novih z letnico izdelave 2013 in 2014 kar 58, povprečna dolžina plovila je bila preko 50 metrov, vstopnica za obiskovalce je astronomskih 150 evrov na dan.

Letošnji Monako je prav gotovo nekaj posebnega, saj so številke, ki krožijo med brokerji, prodajalci in ladjedelnicami naravnost vesoljske. V tem trenutku je na svetu v izdelavi kar 27 »barčic« z dolžino nad 100 metrov in 200 plovil z dolžino nad 100 čevljev ali 30 metrov. Najdražja na sejmu, 85,10-metrska jahta Solandge, o kateri smo v Valu Exsclusive št. 2 že pisali, naj bi stala fantastičnih 185 milijonov evrov. …

Na prestolu je Solandge

Kot je v Monaku že nekaj let v navadi, najbolj prestižno in tudi najbolj zaželeno jahto privežejo na pomolu R01, ki je rahlo ločen od drugih v marini Port Hercules. Ta 85,10-metrska motorna jahta zares deluje občudovalsko. Seveda, vrhunska imena, kot so Lürssen, Espen Oeino in Rodriguez Yachts Interiors, tudi ne morejo drugače delati, kot vrhunsko in občudovano.

Motorna jahta Solandge je s svojo dolžino 85,10 metra družinska jahta za zabavo, kjer so največjo pozornost posvetili želji, da bi postala ikona na trgu za čarter. …

Več si lahko preberete v Valu št. 194.