Mets 2013

Mets 2013

Val 185
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Sejem Mets v Amsterdamu velja za največji svetovni sejem navtične opreme na svetu. Tu plovil in mogočnih jaht ne boste videli, saj je na lepo urejenih sejemskih kotičkih mogoče videti »le« razstavljavce navtične opreme in dodatkov s skorajda vsega sveta. Letos smo nad sejemskim prostorom lahko prvič v zgodovini tega sejma videli tudi slovensko zastavo. Namenjena je bila slovenskim razstavljavcem, katerih pokrovitelj je bila javna agencija Spirit Slovenija.

Sejmu, kakršen je Mets, na evropskih tleh zagotovo ni para. Zato je vsem resnim »igralcem« v navtični industriji v interesu, da se pojavijo na tem dogodku in predstavijo novosti prihajajočega leta. Novosti z vsega sveta so predstavljene na posameznih razstavnih prostorih, a tiste, ki so prijavljene na Dame awards, se srečajo s strogo žirijo, ki med nominirance uvrsti le najbolj inovativne izdelke. Med člani žirije smo opazili tudi dobro poznano slovensko ime iz Seawaya, gospoda Japca Jakopina. Tudi to je svojevrstno priznanje – tako gospodu Jakopinu kakor tudi Sloveniji -, da sodimo v skupino vodilnih narodov v navtični industriji…

…Mednarodna žirija, ki je izbrala nominirance in zmagovalca, se je zbrala 19. novembra na uradnem zajtrku pred otvoritvijo sejma. Sestavljali so jo člani iz Anglije, Nemčije, Nizozemske, Italije, Francije, Združenih držav Amerike in Slovenije. Težka naloga o izboru je zajemala kar 115 prijavljenih izdelkov iz 12 držav. V finalni izbor je prišlo 52 izbrancev, med njimi smo lahko videli tudi slovenske izdelke….

Več si lahko preberete v 185. številki revije Val navtika.