Hitrost panule

Hitrost panule

Val 235
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

Ob ribiških debatah z znanci vselej pridemo do iskanja odgovora o idealni hitrosti plovila za ribolov s panulo. Tokrat vam ponujamo nekaj razmišljanja le o vplivu ali pomembnosti idealne hitrosti plovila med ribolovom s panulo.

Nepisano pravilo pravi, da je idealna hitrost plovila pogojena s ciljano vrsto ribe, ki jo želimo ujeti, oziroma s plenom, ki ga naša vaba oponaša. Pelagične vrste oziroma ribe odprtega morja so po obnašanju najhitrejši plenilci našega modrega planeta. Če se omejimo na Sredozemlje, govorimo o vseh vrstah tun, mečaricah in lampugah. Te ribe so ves čas v hitrem gibanju, v iskanju hrane in ko se zapodijo na izbrani plen, hitrost plavanja preseže bliskovitih 100 km/h. Njihov plen predstavlja večinoma manjša modra riba (skuše, plavice, šnjuri, sardele, inčuni) in lignji. Ko lovimo velike ribe odprtega morja, jim ponudimo umetne ali naravne vabe ali pa kombinacijo obojega.

Veliki hitri plenilci pričakujejo velik plen, ki beži hitro. Več uspeha si obetajte pri višjih hitrostih, to je nad 5 vozlov, zgornja meja (teoretično in praktično) je okoli 13 vozlov. Pri 13 vozlih se že pojavijo tehnične težave, beri: preskakovanje vab, zapletanje itd. Iz izkušenj naj povem, da sem prvo 30-kilogramsko tuno ulovil pri 10 vozlih jadranja ob Malti, v trdi temi okoli 22h zvečer. Vaba je bila kombinacija mrtve skuše in plastičnega lignja. Pri velikih hitrostih se vabe vlečejo po gladini, za seboj ustvarjajo dolgo sled mehurčkov, ki tako razdraži čute občutljivih plenilcev, da naredijo tisto usodno napako. Če bi isto vabo vlekel s tremi vozli hitrosti, ne bi dosegel optimalnega učinka vabe (poskakovanje po gladini, sled mehurčkov …), veliki ribi ne bi bila zanimiva, poleg tega pa če umetno vabo vlečemo prepočasi, velika riba z velikim očesom hitreje spozna, da gre za nateg. Torej realno je idealna hitrost za lov velikih pelagičnih rib med 5 in 10 vozli. Večja ko je vaba, večje hitrosti vlečenja omogoča, pri omenjenem lovu so vabe dolžine med 13 in 40 cm.

Več si lahko preberete v zadnji izdaji revije Val navtika, št. 235.