Yamaha V8 XTO x 3

Yamaha V8 XTO x 3

Val 235
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO arhiv Yamaha Motors

Z rastjo dolžine čolnov in potrebe po vse več moči na krmnem zrcalu se je pri Yamahi na letošnji jesenski razstavi pojavil odgovor na izziv. Yamaha je s svojim zmogljivim V8 XTO offshore s 425 konjskimi močmi in inovativno tehnologijo najprej osupnila strokovno javnost in novinarje, nato še obiskovalce razstave v Cannesu. Za takojšnji dokaz je pripravila nekaj zmogljivih gumenjakov, kjer so lahko obiskovalci, seveda ob predhodni najavi in rezervaciji, preizkusili zmogljive agregate v inštalaciji po dve, tri ali štiri enote. Brutalna moč ni pustila nikogar ravnodušnega, niti nas ne, ko smo poslušali zvok 1275 uglašenih konjskih moči.

Tehnologija zunajkrmnih motorjev se nenehno razvija in dopolnjuje, a na vsake toliko se zgodi tehnološki preskok. Yamaha je s povsem novim V8 XTO offshore ponudila zunajkrmni agregat brez primere. Kot so dejali razvojniki pri Yamahi, so v sodelovanju z nekaterimi proizvajalci plovil razvili tehnološko dovršen 4-taktni agregat z neposrednim vbrizgavanjem in elektronskim obračanjem krmilnega obroča preko sistema Helm Master. Nova kategorija zunajkrmnega motorja v stopnji navora, moči, potiska, trpežnosti in zanesljivosti predstavlja odgovor na svetovni trend zunajkrmnih motorjev in zahtevo po vse večji moči. Zagotovo se bo kdo obregnil in trdil, da že obstajajo še močnejši zunajkrmni motorji. Res je, obstajajo, vendar gre pri Yamahi za načrten razvoj in tehnološko dovršenost, kjer so upoštevani pomembni dejavniki poleg moči, kot so teža in poraba goriva. Tukaj pa se vsa konkurenca že izgubi.

Filozofija brez filozofiranja

Yamahin izraz za življenjsko filozofijo Kando je tesno povezan s cilji družbe, celotne skupnosti in nenazadnje s ciljem produkta. In kaj je cilj osemvaljnika XTO? V čisto opisnem delu cilja bi lahko rekli, da mora produkt, kot je zunajkrmni motor, ponuditi nove emocije, nekaj izjemnega in nekaj, kar še ni na voljo. V tehničnem smislu to pomeni tehnološki preboj, zanesljiv in zmogljiv motor ter enostaven za uporabo. Po vsem videnem in preizkušenem so pri Yamahi z V8 XTO offshore motorji zadeli v polno.

Offshore – odprto morje

Motorji, ki imajo že v svoji osnovi v imenu besedo offshore, so namenjeni zahtevnim  pogojem na morju.

Več  o Yamahinih motorjih si lahko preberete v reviji Val navtika, št. 235.