Elan 360 s

Elan 360 s

Val 184

Test ob svetovni premieri

Z zadnjo predstavnico iz prenovljene Elanove linije performance – jadrnico elan 360 s, smo se seznanili v obliki svetovne premiere, ki jo je doživela na letošnjem sejmu v Biogradu na Moru.

Elan 360 s je svojo luč ugledala prav na tem najhitreje rastočem sejmu; premiera pa je tudi tokrat prišla ob pravem trenutku, saj je jesen več kot ugoden čas za takšne dogodke. Tudi sicer so se v begunjski ladjedelnici glede predstavitev novih modelov letos spet odlično odrezali:plovilo elan 400 je bilo predstavljeno na sejmu v Düsseldorfu, medtem ko je bilo plovilo elan 320s prvič predstavljeno javnosti na letošnjem sejmu HISWA v Amsterdamu. S tem imajo v Elanu prenovljeno skoraj celotno floto hitrih potovalnih jadrnic….

Na palubi

Elegantna in obenem športna zasnova ponuja številne tehnične rešitve predhodnice elan 350, kot sta dva krmilna kolesa iz kompozitnih materialov in dva krmilna lista, ki v kombinaciji s tako imenovanim »hard chine« omogočata učinkovito plovbo v veter in hitro ter brezskrbno plovbo z genakerjem….

Pod palubo

Vstop pod palubo nas razveseli z nižjim in preprostim vstopom – tudi za tiste višje rasti -, saj so stopnice in odprtina v nadgradnji projektirani skladno. Pred vstopom v podpalubje je v kokpitu poglobljen in prekrit prostor, ki služi za spravilo vrvi ali kot jašek za preprečitev vdora vode iz kokpita v podpalubje….

Na plovbi

Elan 360 s se odreže z odliko, ko zapeljemo v veter. Pri ostrem kotu do 31 stopinj v veter dosežemo hitrost 5,4 vozla, pri kotu vetra 90 stopinj je hitrost 5,9 vozlov in že smo v troje pripravljeni na dvig genakerja. Za to opravilo zadostujeta izurjena člana Elanove posadke; sam se zato posvetim merjenju hitrosti: s 110 m2 genakerja pri 7,7 vozlov vetra na 120 stopinj je naša hitrost še vedno 4,2 vozla….

Več si lahko preberete v 184. Številki revije Val Navtika.

www.elan-yachts.com