Absolute 64 Fly

Absolute 64 Fly

Val 184

Prvič z IPS 1200

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski, arhiv Absolute Yachts

Najnovejši, drugi največji po dolžini, prvič z najmočnejšimi IPS in prvič z zelo modernim integriranim mostičkom Volvo Penta Glass Cocpit – to je absolute 64 fly. Preizkusili smo ga na valovih Ligurskega morja, kjer se je odlično izkazal.

Zunanjost in notranjost

Takoj moram povedati, da so pri Absolute Yachts izredno domiselno zastavili strategijo modelov in pogonskih sklopov. Držijo se dveh pravil. Prvič, filozofija prodajati dva različna modela (fly in hard top) na istem trupu je zelo racionalna in ekonomsko opravičena, drugič, vsi absoluti, in teh je skupaj 19, imajo v strojnici enega dobavitelja motorjev in za po vrhu identičen propulzijski sklop.

..Dolžina skoraj 20 metrov dovoljuje arhitektom zelo velikodušno oblikovanje kabin in toaletnih prostorov. Po stopnicah vstopimo v podpalubje in po centralnem hodniku nazaj je zelo svetla in velika lastnikova kabina. Ta je postavljena v maniri velikih jaht, saj je vzglavje obrnjeno proti strojnici in toaletni prostori so med zadnjo steno in steno strojnice. …

…Preizkusni absolute 64 fly je prva motorna jahta, opremljena z najnovejšim navigacijskim sistemom, ki se imenuje Volvo Penta Glass Cocpit. …

Na plovbi

…Preizkusno plovbo sem opravil v morju 4. stopnje, kar je za takšen tip plovila skrajno zgornja meja plovbe. Izplutje z IPS je lahkotno in preprosto. Med izplutjem nam je predsednica Absoluta Patrizia Gobbi sama pokazala, kako deluje Volvo Penta Dynamic Positioning System. Ta sistem uporabljajo velike in drage naftne ploščadi, saj morajo stati na enem mestu in črpati nafto. Pozicioniranje na enem mestu je na absolute 64 fly preprosto. Pritisneš tipko na monitorju in na ročicah obeh motorjev, plovilo stoji na mestu in se nič ne premika. Domislica bo zelo dobrodošla, ko moramo stati in čakati na primer pred bencinsko črpalko ali pa na sidrišču….

Več si lahko preberete v 184. številki Vala ali na www.absoluteyachts.com.