Zadarski arhipelag – 2. del

Zadarski arhipelag – 2. del

Val 200
AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO Vojko Mitrovič

V prvem delu smo predstavili ruto od Zadra do Premude, tokrat pa nadaljujejo pot po zadarskem arhipelagu, ki združuje na majhnem prostoru številne zanimive otoke in otočke, katere je vredno obiskati vsaj enkrat v življenju.

Torek: Premuda-Ist

Ist je otok in hkrati naselje na istoimenskem otoku. Spada med manjše jadranske otoke, saj po površini meri le okoli 9 km². Obdaja ga 23 kilometrov dolga obala, njegov najvišji vrh Straža pa so izmerili 174 metrov nad morjem. Višje ležeči deli otoka so porasli z gosto rastočim zimzelenim sredozemskim grmovjem (makija), nižji predeli pa so zasajeni z vinogradi in oljkami. Na obronkih hriba Straža je tudi nekaj borovega gozda. Zaradi precej razgibanega reliefa in zaradi apnenca, ki prevladuje v geološki sestavi otoka, na slednjem ni bilo nikoli veliko obdelovalnih površin. S takšnim reliefom in sestavo tal se otok skozi stoletja ni mogel kaj prida razvijati. Prav to je bil razlog, da so se prebivalci v preteklosti intenzivneje ukvarjali predvsem s pomorstvom ali pa so se z odtoka odselili. Pri tem je zanimivo, da je največje odseljevanje z otoka potekalo zadnjih 30 let. Večina otočanov se je odselila v Zadar, od koder se sedaj na otok vračajo kot »vikendaši«.

Zanimivosti

Ist je bil v starih zapiskih pod imenom Ost prvič omenjen leta 1311, leta 1527 pa so otok imenovali v Isto. Oba imena sta ilirskega izvora, njun pomen pa je neznan. Ko so otok pričeli naseljevati Hrvati, imen zalivov, rtov in bližnjih otokov niso spreminjali. Tako imajo ti še vedno številna imena staroselcev Ista: npr. Funestrala, Klunda, Skrividača in Turtula. – Cerkvico Gospe od zdravlja, bolj znano po imenu »Crkva Gospe od sniga«, ki se nahaja na Straži, so otočani zgradili leta 1800, cerkev Sv. Nikole v naselju pa leta 1856. Leta 2005 je bilo v zalivu Kosirača zgrajeno novo trajektno pristanišče, a je Ist kljub boljši povezanosti s kontinentom ostal miren, celo malce puščoben kraj. V naselju so pošta in nekaj manjših trgovin ter restavracij. Na Istu danes živi okoli 200 prebivalcev, ki se preživljajo s turizmom in z ribištvom.

NAPOTKI ZA NAVTIKE

Obala okoli otoka je pretežno strma, položno proti morju se spušča le košček južnega dela otoka. Zaliva Kosirača na severozahodni obali in Široka na jugovzhodni obali sta primerna za pristajanje manjših ladij in služita kot pristanišči za edino naselje na otoku.

Naselje Ist oziroma marina v naselju je zaščitena pred vsemi vetrovi razen pred jugom. Barko lahko privežete na manjšem gatu nasproti lukobrana, kjer je kakšnih deset muringov in priključkov za elektriko ter vodo. … Več si lahko preberete v jubilejni, 200. št. revije Val navtika.