Jubilejna, 200. št. Val navtike: Rojstvo revije Val navtika

Jubilejna, 200. št. Val navtike: Rojstvo revije Val navtika

Val 200
AVTOR Uroš Gabrijelčič

Pisalo se je leto 1991. Takrat se Slovenci nismo pretirano ukvarjali z navtiko, saj so bili pred nami meseci usodnih odločitev o novi in samostojni državi, zato smo se bali za njeno usodo, ki se je takrat zdela še posebej negotova. Na morje pa kljub temu nismo vsi popolnoma pozabili, prav tako kot ne na sanje o tem, da bi imeli slovensko navtično revijo. Najprej državo, nato pa še revijo – v takem vrstnem redu se nam je nekaj morskim zanesenjakom zdelo, da bo najbolje, če bodo potekali dogodki. In tako je tudi bilo!

Naslednje vrstice prinašajo kratko zgodovino nastanka prve slovenske navtične revije.

Pobuda za slovensko navtično revijo se je rodila v krogu uredništva Avto magazina v zgodnjih 80. letih prejšnjega stoletja, vsaj po mojem védenju in poznavanju slovenske navtične zgodovine.  …

… Rečeno-storjeno: novo podjetje in nova revija z novim imenom Val. Sicer smo želeli obdržati ime Morje, a smo vedeli, da to najbrž ne bi bilo pametno.
Logotip Vala je narisal priznani slovenski oblikovalec, žal že pokojni, Miljenko Licul, ki je med drugim zasnoval slovenski tolar. Začeli smo torej na kar najvišji ravni, žal pa takšno ni bilo takoj tudi nadaljevanje. …

… Tistega večera, ko sem se kot glavni urednik pod večer sprehajal po ljubljanskih mestnih ulicah in premišljeval, kako naj objavim bankrot in ustavim tiskanje naslednje številke, sem se tu in tam ustavil v kakšnem od meni ljubih bifejev, da bi zajel sapo in si oddahnil od premišljevanj. V enem od njih sem naletel na enega od naših bralcev, ki pa ni bil le to: bil je tudi oglaševalec in tako je bil seveda dvojno kvalificiran, da mi je bral »levite«. …

… Ob koncu je treba podčrtati odločilno vlogo, ki jo je Val odigral pri uveljavljanju navtike v slovenskem prostoru. Vsa razpršena, raznovrstna in bogata navtična dejavnost je namreč šele z Valom dobila svoje zrcalo, da se je v njem lahko ogledala. Ni pa bil Val samo ogledalo, ki je omogočalo povratne informacije, ampak je navtiko, vsaj nekatere njene dejavnosti, pogostokrat tudi usmerjal. Čeprav so bila tudi v Valovem obdobju nihanja, so bili njegovi kriteriji kakovosti v marsikaterem pogledu za večino posnemovalcev previsoko dvignjena letvica.

Močno si želim, da se sedem let suhih krav za Val ne bi nadaljevalo, če pa že, se je treba spomniti, da je več kot pol te dobe že minilo! Treba je torej stisniti zobe in nadaljevati z delom, kajti prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk, ki bi zaznamovale neko določeno obdobje, ni veliko. Val oziroma Val navtika je ena od njih.

Več o Rojstvu Val navtike izpod peresa nekdanjega Valovega urednika Uroša Gabrijelčiča si lahko preberete v jubilejni, 200. številki revije Val navtika.