Yamahin trojček novosti

Yamahin trojček novosti

Val 141

VX cruiser, FX SHO in FZS

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Podjetje Delta Team iz Krškega je v portoroški marini organiziralo testne vožnje z najnovejšimi modeli vodnih skuterjev iz Yamahinega programa.

Po uradni predstavitvi in ureditvi papirjev (beri: predložitvi izpitov za voditelja čolna), smo vodne igrače kar se da hitro zapeljali v morje in se odpeljali na »igrišče«.

Priložnost smo se imeli popeljati s tremi modeli skuterjev trosedov in uživati v hitri plovbi po povsem mirni gladini, ki nas je pričakala na sredini Piranskega zaliva.

VX cruiser

VX cruiser sodi med osnovnejše modele trosedov, predstavniki Delta Teama Krško pa so ga kratko in jedrnato opisali kot »delavčka«, saj so ga vso sezono uporabljali za vodne športe, kar pomeni vleko smučarja na vodi, vleko tube, wakeboarda in podobnih vragolij, pri čemer je 60 litrov goriva (poln rezervoar) zadostovalo za ves dan. Motor je štirivaljni, štiritaktni s 1.052 kubičnimi centimetri delovne prostornine in dvojno odmično gredjo (DOHC), s katero zmore 80,1 kW (110 KM), kar je zadostovalo za najvišjo hitrost 85 km/h (46 vozlov) po mirni gladini. Pretočna turbina meri 155 mm, hlajenje pa je vodno. Kar se dodatne opreme tiče, je bil VX cruiser nekoliko bolj skopo opremljen kot hitrejša brata, a je vseeno nudil dva suha predala – enega v premcu in enega pred sedežem. Hydro Tuff talne obloge, ki so položene na krmi in ob straneh, nudijo čvrst stik s podlago, zato nam tudi med ostrimi zavoji stežka zdrsne. VX cruiser je bil opremljen z večfunkcijskim digitalnim LCD prikazovalnikom, kjer lahko odčitamo hitrost, nivo goriva, vsebuje pa tudi nekaj opozorilnih lučk in digitalni prikaz vrtljajev.

Opremljen je bil tudi s konveksnimi ogledali in posebnimi, ne tako športnimi sedeži, ki nudijo veliko mero udobja ter ročaj na zadnjem delu, ki služi za vzpenjanje iz vode preko krme in ob strani, kjer pride prav za sopotnika, če mu/ji je preveč nerodno, da bi se oklepal krmarja okrog pasu.

Skuter, ki me je stresel

Serija FX se ponaša s popolnoma novim materialom NanoXcelTM, zaradi katerega so trupi za okoli 25 odstotkov lažji, kot tisti, ki so narejeni iz običajnih materialov. FX SHO, ki meri v dolžino 3,37 metra, v širino 1,23 m, v višino pa 1,16 metra, pa kljub dokaj zajetnim dimenzijam in izjemno zmogljivim motorjem tehta le 376 kg. Motor, ki je vgrajen v črnega žrebca, se ponaša s 1.812 kubičnimi centimetri delovne prostornine, dvojno odmično gredjo in s turbopolnilnikom, ki zagotavlja prisilno polnjenje s hlajenim zrakom. Ta zagotavlja moč, ki jo je zagotovo potrebno preizkusiti, da lahko verjameš, izjemno tiho delovanje in ekonomičnost plovbe. Motor s turbopolnilnikom zmore kar 154,4 kW oziroma 210 KM po domače, kar je zadostovalo za najvišjo hitrost okoli 115 km/h (62 vozlov), kar je tudi najvišja hitrost, ki sem jo dosegel med plovbo.

Armaturna plošča je opremljena s kombinacijo analognega merilnika hitrosti in digitalnega prikazovalnika vrtljajev, goriva in celo kompasa. Med opremo lahko vsekakor izpostavimo tempomat, ki tako kot v avtu s pritiskom na gumb vzdržuje hitrost in »No Wake mode«, ki omejuje moč za plovbo po marinah in v bližini obale, kjer ne smemo glisirati. Tretja zanimivost je možnost hitre in preproste nastavitve trima, pri katerem lahko izbiramo med petimi položaji. Trim nastavljamo na levi ročici ob gumbih za vžig in izklop motorja. Nastavitev trima nam omogoča hitrejše izglisiranje, ostrejše zavoje in dober nadzor nad skuterjem in izjemno hitro doseganje končne hitrosti. FX SHO je za dosego slednje potreboval okoli 12 sekund, od 0 do 100 km/h pa je potreboval vsega 8 sekund.

FZS

Tudi model FZS SHO se lahko pohvali z najnovejšim materialom trupa, prej omenjenimi protizdrsnimi površinami, prtljažnimi prostori in suhimi predali ter ročaji za sopotnika. FZS je bil opremljen s tretjo različico armaturne plošče, katero sta sestavljala dva analogna merilnika za vrtljaje in hitrost z integriranimi opozorilnimi lučkami za pregretje, olje in tudi indikator vklopa daljinske blokade. Vse omenjene skuterje je namreč mogoče s pomočjo daljinskega upravljalnika blokirati oziroma omejiti moč na najmanjšo. To je uporabno zlasti, če se izkaže, da oseba, ki si je skuter denimo izposodila, ne upošteva predpisov in z divjanjem preblizu obale ali zasidranih jaht ogroža plavalce in plovila.

Ko so me organizatorji posadili na FZS, nisem opazil, da je bil indikator blokade prižgan in sem odpeljal. Bil sem razočaran, saj je FZS prav tako opremljen z 1,8-litrskim motorjem s turbopolnilnikom in konjenico, katere hlev šteje 210 konjičkov in sem pričakoval več. Ko pa sem opazil prižgano lučko in se pozanimal, kaj pomeni in »napako« popravil, pa je skuter oživel in skupaj sva skakala od veselja! Šalo na stran. Zmogljivosti in tudi rezultati so povsem primerljivi s tistimi modela FX SHO, kar je bilo seveda tudi pričakovati.

Sklepna misel

Česa takšnega še nisem imel priložnosti voziti po vodni gladini in zato sem bil tudi nekoliko »kaznovan«, saj me je črni divjak kar trikrat stresel s sedla, preden sem nekako »naštudiral«, kako se moram nagibati v zavojih in da se je potrebno močno držati za ročice ob sunkovitem pospeševanju, saj se v nasprotnem primeru skuter kar sam odpelje naprej in enako ob odvzemu plina pri visoki hitrosti, kar je še bolj nevarno, saj te lahko povozi potem, ko te vrže »preko balance«.

Plovba z vodnimi skuterji je eno bolj adrenalinskih doživetij, ki jih na vodi lahko doživiš, le precejšnjo mero pameti moramo vzeti v roke, saj se kaj hitro lahko pripeti nekaj, česar si ne bi želeli. Zaradi številnih nesreč je letos tudi kapitanija napovedala ostrejši nadzor nad vodnimi skuterji in krepko kaznovala kršitelje predpisov.

Resnici na ljubo mi je bil najšibkejši »delavček« najbolj všeč, saj se je zdel nekako najbolj obvladljiv in tudi cenovno najbolj ugoden tako z vidika vzdrževanja, kot tudi z vidika nakupa samega. VX cruiser namreč stane le 10.305 €, medtem ko sta močnejša brata nekoliko dražja in tudi nekoliko bolj žejna. FX SHO stane 14.580 €, FZS pa 15.250 €, kar se za tehnologijo in zmogljivosti, ki jih nudita, še vedno ne sliši veliko.