Yamaha FT25

Yamaha FT25

Val 193
AVTOR Julijan Višnjevec

Yamahin »delovni stroj« nosi oznako FT, kar pomeni, da so zunajkrmni motorji posebej zasnovani, da zmorejo visok potisk. Surova moč je pri tem natančno usmerjena in še vedno vodljiva pri vseh hitrostih, kar postavlja nove standarde zmogljivosti.

Enega izmed Yamahinih zunajkrmnih motorjev iz serije z oznako FT 25 in 25 KM oziroma 18,4 kW smo preizkusili na novem čolnu podjetja Alfastreet Marine z oznako energy 23 c. Čoln v resnici ni videti prav nič deloven, saj je namenjen predvsem uživanju na morju, a ima nekoliko »globlje« zasnovan trup, kar ga uvršča med izpodrivna (deplasmanska) plovila. Temu je botrovala tudi izbira pogonskega agregata, ki mora biti prav tako zanesljiv pri krmni vožnji kot tudi manevriranju v ozkih »rokavih« ali privezih. Pri Yamahi so to dosegli s patentirano eliso z dvojnim potiskom. Pri vožnji v krmo so pri tem dosegli za 70 odstotkov boljši izkoristek, zato se je odločitev tudi pri testnem čolnu močno obrestovala.

Yamaha FT 25

Zunajkrmni motor je idealen za jadrnice, delovne čolne in vse plovne objekte, pri katerih je pomembna visoka potisna moč. Vsi Yamahini motorji iz serije FT uporabljajo najsodobnejšo Yamahino tehnologijo s patentirano eliso z večjim premerom, ki se zaradi spremenjenega prestavnega razmerja vrti precej počasneje, manjši pa je tudi kot lopatic. Kljub veliki potisni moči so robustni motorji še vedno izjemno tihi, z minimalnimi tresljaji in majhno porabo goriva. Mikroračunalniški vžig CDI / TCI omogoča preprost in zanesljiv zagon v vseh razmerah. Tudi po daljšem delovanju pri nizkih vrtljajih je v pomoč alternator visoke izhodne moči, ki pri zagonu zagotavlja dodatno moč.

Opozorilni sistemi vseh motorjev serije FT merijo pritisk olja, temperaturo motorja in druga pomembna stanja ter v primeru težave opozorijo z jasnimi zvočnimi in vizualnimi znaki. Vrtljaji motorja se ob pojavi napake samodejno zmanjšajo, kar zagotavlja njegovo zaščito med vožnjo do prvega pristanišča ali obale. …

Več si lahko preberete v Valu št. 193.