Poginula delfina v slovenskem morju

Poginula delfina v slovenskem morju

AVTOR Morigenos
FOTO Morigenos, Tilen Genov

Preteklo sredo – 8.4.2015, je ribič iz Pirana obvestil društvo Morigenos o mrtvem delfinu, ki se je ujel v njegovo stoječo mrežo, ter žival tudi pripeljal v pristan. Ob pregledu delfina so v društvu ugotovili, da je šlo za mlado samico, ki so jo zelo dobro poznali. Stara je bila okoli 3 leta, kar pomeni, da je bila še mladič, nazadnje pa so njo in njeno mamo srečali v mesecu marcu. Tekom noči pred poginom se je zapletla v ribiško mrežo in posledično utonila. To ni bilo njeno prvo srečanje z mrežo, saj se je v letu 2014 že delno zapletla v podobno mrežo. Takrat se je uspela rešiti, vendar pa se je del mreže zapletel okoli njenih plavuti in obtičal na njej. Kljub temu, da marsikdo hitro pomisli na razne reševalne akcije, je žal v takšnih situacijah delfinom nemogoče pomagati, morebitni poskusi intervencije pa pogosto zadeve le poslabšajo. Zato so v društvu Morigenos delfinko in njeno mamo v tem času redno spremljali in opazovali njeno stanje. Kljub ostankom mreže na telesu ter zunanjim poškodbam, ki jih je mreža povzročila, je bila delfinka v dobrem telesnem stanju, normalno je bilo tudi njeno vedenje. Žal se je tokrat znova zapletla v drugo mrežo, iz katere pa se ni uspela rešiti.

Samo dva dni za tem, 10.4.2015, se je v stoječo ribiško mrežo v Piranskem zalivu ujel še en delfin. Po pregledu poginule živali se je izkazalo, da gre za delfina po imenu Ace, ki so ga v društvu Morigenos dobro poznali. Večinoma se je zadrževal na tem območju in so ga pogosto videvali, nazadnje februarja 2015.

Pri nas se tovrstni primeri zgodijo razmeroma redko, v preteklem tednu pa na žalost kar dvakrat.

Delfini se v ribiške mreže zapletajo iz različnih razlogov. Včasih v njih iščejo ribe, spet drugič slučajno zaplavajo vanje, pri mladičih (tudi tistih, ki se še ne hranijo z ribami, temveč le z mlekom) pa temu pogosto botrujeta zgolj igrivost in radovednost. Kljub temu, da so tovrstni dogodki žalostni in neprijetni, so v društvu Morigenos vseeno hvaležni, da so jih ribiči o dogodku obvestili. Pomembno je namreč, da se iz takšnih primerov, v kolikor se že zgodijo, čim več naučimo. Vsak takšen primer prispeva pomembne informacije, ki lahko (vsaj tako upamo) dolgoročno izboljšajo varstvo delfinov in nam morebiti pomagajo, da se tovrstnim primerom v prihodnosti izognemo.

Več informacij o delfinih, ki naseljujejo slovensko morje in društvu Morigenos si lahko preberete na www.morigenos.org. Z eno izmed aktivnih članic Morigenosa, Ano Hace, smo v uredništvu Vala opravili tudi obsežnejši intervju, ki ga lahko preberete v marčevski, 197. številki Vala.