Piran privablja vzhodnoazijske turiste

Piran privablja vzhodnoazijske turiste

AVTOR Lea Šuligoj (Turistično združenje Portorož g.i.z.)
FOTO Ubald Trnkoczy

Občina Piran z 1.38 milijona prenočitev v 2015 ostaja na vrhu slovenskih turističnih destinacij. Več kot stočlanska snemalna ekipa bo ta konec tedna v Piranu snemala korejsko televizijsko serijo. Pomembna promocija Pirana na naslovnici turističnega vodnika Lonely Planet. Kongresni nagradi za Portorož in Piran.

Korejska TV serija za promocijo Pirana
Piran je že nekaj časa priljubljena lokacija različnih indijskih filmskih ekip. Ta konec tedna pa bodo v Piranu snemali južnokorejsko nadaljevanko Dear my friends. Gre za pomembno sodelovanje s Slovensko turistično organizacijo in turistično agencijo Happy Tours, ki je že dalj časa aktivna na korejskem trgu. Južna Koreja predstavlja nadvse obetavno tržišče, že lani je bilo v Piranu opaziti povečano število dnevnih obiskovalcev iz Koreje.
V več kot stočlanski snemalni ekipi, ki se bo mudila v Piranu, bo več znanih korejskih igralcev, med njimi tudi glavna igralka serije Go Hyun-jung, ki velja za eno najbolj priljubljenih in tudi najbolje plačanih korejskih televizijskih igralk. Serija bo predvajana na kanalu tvN, zagotovo pa si je ne bodo ogledali le Korejci. Njihove TV serije so namreč med najbolj gledanimi v vsej Vzhodni Aziji, predvsem na Tajvanu, Kitajskem in Japonskem. Velike skupine oboževalcev korejske pop kulture (t. i. Hallyu oz. Korean Wave) pa najdemo po celem svetu.
Ekipa bo snemala tudi v Ljubljani in na Bledu, vendar se bo prav v Piranu zadržala najdlje in tam posnela tudi največ kadrov, saj jih je naše obmorsko mestece še posebej očaralo. Snemanje TV serije je velikega pomena za promocijo naše destinacije na vzhodnoazijskem trgu, ki ga bo finančno podprlo tudi Turistično združenje Portorož.
Za dodatno turistično promocijo v Aziji pa bo poskrbelo tudi devet kitajskih turističnih operaterjev, ki bodo Piran obiskali v nedeljo.

Piran na naslovnici turističnega vodnika Lonely Planet
Maja letos prihaja na police nova, že osma izdaja vodnika Lonely Planet Slovenia. Gre za najuspešnejšo in verjetno najbolj priljubljeno založbo turističnih vodnikov na svetu, ki nemalokrat postavlja nove trende med svetovnimi popotniki. Na naslovnico osme izdaje vodnika po Sloveniji so uredniki prvič uvrstili fotografijo Pirana. Vodniki Lonely Planet so prepoznavni prav po svojih naslovnicah s čudovitimi celostranskimi fotografijami destinacije.
Gre za izredno promocijo Pirana, Slovenske Istre in celotne Slovenije s sporočilom, da ima naša država tudi zelo privlačno mediteransko obalo.

1,38 milijona prenočitev v letu 2015
V vseh namestitvenih kapacitetah občine Piran so turisti v preteklem letu ustvarili 1.384.467 nočitev, kar je 2,5 % več v primerjavi z letom 2014. Od tega predstavljajo hotelske nočitve več kot 80 % vseh prenočitev. Ta rezultat uvršča občino Piran na vrh po številu prenočitev v državi.

Tudi leto 2016 se je dobro začelo, januarja in februarja so v hotelih zabeležili dobrih 85.000 nočitev oziroma 3 % več kot lani.

 Kongresni zvezdi za Portorož in Piran
Turistično združenje Portorož je pred kratkim prejelo dve nagradi, Kongresni zvezdi oz. Meetings Star. Po izboru revije Kongres in kongresne borze Conventa sta se namreč tako Portorož kot Piran uvrstila med deset najboljših kongresnih destinacij leta 2015.

piran_jadrnice_z_obzidja