Peto državno prvenstvo v kajtanju

Peto državno prvenstvo v kajtanju

Val 142

Kajtanje

AVTOR Barbara Žemva
FOTO Barbara Žemva

Kajtanje je že prepoznaven šport in ga ni treba več posebej predstavljati. Kljub temu pa gre za razmeroma nov šport, ki je v Sloveniji zaživel šele v zadnjih nekaj letih. V slovenskem primorju lahko ob vetrovnih dneh sedaj že pogosto vidimo pisana padala na vodi. Letos pa smo lahko spremljali tudi že peto odprto državno prvenstvo v kajtanju.

Kajtanje si tudi na svetovni ravni počasi utira pot med tako imenovane »prave« športe. Konec lanskega leta je bila pod okriljem krovne organizacije svetovnega jadranja – ISAF (International Sailing Federation) – ustanovljena Mednarodna kiteboarding zveza – IKA (International Kiteboarding Association). Ta določa okvirna pravila za tekmovanja v disciplini dirke (course, race) in hitrostnega kajtanja (speed), medtem ko pravila za prosti slog (freestyle) in kajtanje po valovih (wave) še vedno določata mednarodni organizaciji: Organizacija profesionalnih kiteboarderjev – PKRA (Professional Kiteboarding Riders Association) in KPWT (Kiteboard Pro World Tour). Pravila tekmovanj na svetovni ravni tako še niso povsem poenotena in jasno izoblikovana ter se zato med državnimi prvenstvi precej razlikujejo. Kljub temu pa IKA vodi enoten, skupen točkovni sistem tekmovanj na svetovni ravni v vseh disciplinah, pri čemer v točkovni sistem IKA štejejo vsa tekmovanja, ki so organizirana v svetovnem merilu v vseh disciplinah ter regionalna in nacionalna tekmovanja v disciplini dirka. Določene discipline, kot je na primer visenje v zraku (hang time), pa se na svetovni ravni več ne izvajajo. V nekaterih evropskih državah, na primer v Franciji, Španiji, na Portugalskem, v Italiji, Nemčiji in Belgiji ter seveda v Rusiji, ZDA in Avstraliji, so nacionalna tekmovanja že na zelo visokem nivoju, drugje jih sploh še nimajo.

V Sloveniji že vse od leta 2004 deluje Kiteboarding zveza Slovenije – KZS, ki na nacionalni ravni določa pravila tekmovanj. KZS je v začetku leta 2009 postala članica IKA, s tem pa so se za dosežena mesta na državnem prvenstvu v disciplini dirka letos prvič dobile tudi točke, ki štejejo v točkovalnem sistemu IKA na svetovni ravni.

Športno društvo Kitesfera je pod pokroviteljstvom KZS letos organiziralo že peto odprto državno prvenstvo v kajtanju, ki je potekalo od 13. do 18. julija v Ulcinju v Črni gori. Eol je bil tudi letošnje leto naklonjen tekmovanju. Tako so bile že petič zapored izpeljane vse tri razpisane discipline: prosti slog (free style), visenje v zraku (hang time) in dirka (race). Kljub lanski obljubi organizatorjev pa tudi letos niso bile razpisane ženske discipline, saj tekmovalne žilice ni pokazalo dovolj deklet. Tako smo lahko tudi letos v boju za zmago spremljali le moško konkurenco.

Prosti slog, kot najbolj atraktivna disciplina za gledalce, se je odvil prvi dan prvenstva. Dan se je začel s sončnim vremenom in burinom, ki je že nakazoval, da bo v popoldanskih urah začel pihati želeni maestral. Zapihalo je ob dveh popoldne, vendar pa je bila moč vetra takrat žal neustrezna. Začetek tekmovanja se je tako prestavljal vse do pol četrte ure, ko je bila moč vetra (17 vozlov) primerna za izvedbo tekmovanja, ki ga je že nestrpno pričakovalo številno občinstvo na Kitesfera plaži. Na treningu tik pred začetkom tekmovanja se je žal nesrečno poškodoval lanskoletni zmagovalec prostega sloga Miha Lenasi, ki je zato odstopil od nadaljnjega tekmovanja. Tekmovanje je potekalo tako, da je imel vsak tekmovalec na voljo deset minut, da pokaže najboljše like v zraku. Največ znanja je letos pokazal lani tretjeuvrščeni in sedaj že izkušeni mladi tekmovalec Jaka Komočar iz Celja. Izvedel je številne zahtevne like v zraku, med njimi Raley handle pass, Raley to blind, Flat3, F16, S-Bend to Blind in Kiteloop S-bend. F16 tako ni samo ime vojaškega letala, ampak tudi ime lika, pri katerem kajtar naredi rotacijo vzvratno in hkrati s padalom naredi krog (loop). Drugouvrščeni je bil Domen Simčič iz Nove Gorice, tretjeuvrščeni pa Rajko Vodišek iz Kopra. Uspešen dan so tekmovalci zaključili v medsebojnem druženju s številnimi ljubitelji kajtanja na splavih na reki Bojani in ob preizkušanju morskih dobrot.

Med tekmovalci v prostem slogu se je zaradi odsotnosti ženske konkurence pomerila tudi mlada kajterka Zala Kuhar iz Ljubljane, ki je pokazala lepo znanje kajtanja in je, upamo, še kateri kajterki vlila poguma, da se prihodnje leto udeleži tekmovanja. Organizatorji si že več let želijo izvesti državno prvenstvo tudi v ženski konkurenci, vendar pa je za izvedbo tekmovanja vedno prijavljenih premalo tekmovalk. Tudi med moškimi žal ni številčne konkurence, saj je tistih, ki so sposobni in si želijo tekmovati malo. Poleg tega je treba imeti na voljo teden dni časa in se pripeljati do Črne gore, kar je v današnjem ritmu življenja mnogokrat težko izvedljivo. Organizatorji si zato želijo, da bi jim v prihodnje uspelo državno prvenstvo premakniti bližje domovini.

Drugi dan prvenstva so tekmovalci zaradi brezvetrja ostali na »suhem«. Organizatorji so za njih in gledalce pripravili turnir v odbojki na mivki, zvečer pa še druženje ob baklah na plaži. Tretji tekmovalni dan, 15. julija, so že vsi nestrpno pričakovali veter. Na vrsti je bila preizkušnja v dirki. Vse je bilo pripravljeno, le še veter je manjkal. Tekmovalci so ga čakali vse do 17. ure, ko se je pri 17 vozlih preizkušnja lahko začela. Vsi tekmovalci so se na znak sodnika pognali s plaže z dvignjenimi padali in deskami v rokah, in sicer najprej dva kilometra proti vetru (upwind) do boje, ki jo je označeval čoln, okoli nje in nazaj do plaže z vetrom (downwind). Najhitrejši je bil tisti, ki je prvi stopil na plažo s padalom in desko v rokah. Letošnjo zlato lovoriko je prevzel Jernej Privšek iz Ljubljane, ki je traso prevozil v dveh minutah in 45 sekundah. To niti ni nobeno presenečenje, saj Jernej Slovenijo zastopa tudi v svetovnem pokalu v hitrostnem kajtanju. Marca letos je na svetovnem prvenstvu osvojil 15. mesto in Sloveniji priboril 5. mesto med državami v tej disciplini. Prav tako pa Jernej še vedno drži slovenski navtični hitrostni rekord na 500 m pri 43,42 vozlih. Boj za srebrno lovoriko ni bil lahek. Jože Dernovšek iz Ljubljane je bil v lepi prednosti še vse do boje, a ga je pri obratu prehitel bolj izkušeni Domen Simčič, ki je na koncu osvojil srebrno lovoriko, Jože Dernovšek pa bronasto.

Zadnji dan prvenstva, 16. julij, se je zaključil z disciplino visenja v zraku. Veter je bil šibek (okoli 15 vozlov) in ni omogočal večjih skokov in morebitnih novih državnih rekordov. Tako slovenski državni rekord še vedno ostaja pri petih sekundah in 32 stotinkah. Letošnji zmagovalec Jože Dernovšek je za zmago potreboval le tri sekunde in 71 stotink vzdržnosti v zraku. To je čas, ko je bil tekmovalec v zraku, od trenutka odriva pa do trenutka, ko se je bodisi tekmovalec bodisi njegova deska dotaknila gladine vode. Drugi je bil Jernej Privšek, tretji pa Jernej Kastelec iz Ljubljane.

Po zaključku tekmovanja je sledila slavnostna podelitev odličij in slovo od velike ulcinjske plaže. Organizatorji so ponovno z dobro voljo in s predanim delom prostovoljcev uspešno organizirali državno prvenstvo. Za prihodnje leto pa so si predvsem zaželeli večjega števila tekmovalcev.