Azimut 53

Azimut 53

Val 142

ob 40. obletnici obstoja

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Zadnji v seriji novodobnih azimutov pooseblja vse dobre lastnosti, zbrane od prvenca azimuta 40 pred petimi leti do danes. Širok premec, značilna okna nadgradnje, pravokotna okna v lastnikovi kabini in sedaj še zanimiv bimini na sončni palubi so njegove značilnosti. Najbolj »zbiti« (po dimenzijah) Caterpillar vseh časov in vgradnja žirostabilizatorja pa ga dvigujejo iznad povprečja.

Ob testu novinca sem se spomnil mojih besed pred štirimi leti, ko sem primerjal največji navtični dvojec na svetu. Ferretti in Azimut sta v tem obdobju izredno napredovala, tako v količinskem kot tudi finančnem smislu. Ferretti je prehitel tekmeca pred tremi leti, a tudi zabredel v velike finančne težave. Na drugi strani je Azimut resda izgubil položaj največjega izdelovalca po številu plovil in finančnem učinku, a danes se zdi, da je imel tudi večjo srečo in ni tako zabredel v težave.

In prav ta odgovor oziroma komentar sem od predsednika in največjega lastnika Azimuta Paola Vitellija tudi najbolj pričakoval na zelo dobro obiskani tiskovni konferenci na že tradicionalni prireditvi Yachting Galla III ob koncu junija v marini Varazze. Glavni poudarek tiskovne konference je bil dvojen, saj letos Azimut praznuje svojo 40-letnico uspešnega delovanja, ob tem pa se srečuje še z globoko gospodarsko krizo. Eno od vprašanj, zlasti italijanskih novinarjev, ki se vedno pojavlja na vseh tiskovnih konferencah Vitellija, je, zakaj še ni na borzi. Tudi odgovor je standarden in kratek – nikoli na borzo! Ali je ta filozofija rešila Azimut pred krizo, ni znano, a znano je, da se ne pojavlja kot problem na straneh navtične industrije.

Vitelli je izžareval precej optimizma, čeprav je priznal, da je bila v novembru in decembru lani ter prva dva meseca letos kriza najgloblja. Ni bilo povpraševanja, ni bilo klicev kupcev in ni bilo nobenega zanimanja za plovila. Sedaj je že boljše in če bo tako ostalo, bodo leto 2009 preživeli brez dobička, a tudi brez velikih izgub. Ob napovedi novih Azimutovih plovil bi skoraj verjel, a počakajmo do jeseni, ko bodo prvi navtični sejmi in tedaj se bo pokazal rezultat. Med osmimi napovedanimi novostmi si najvišje mesto zasluži trawler magellano 74. Rekli bi trawler v sodobni zunanji podobi, a z vsemi značilnostmi teh plovil – dolga in zanesljiva plovba po vseh morjih sveta. Poleg novincev azimuta 100 leonardo, 72S, 40S, 78 in 88, si posebno mesto zasluži najmanjši azimut z oznako 38. Ta motorna jahta pod 12 metri dolžine, sedaj v maniri in oblikovanju modernih azimutov, kot napovedujejo, bo s sprejemljivo ceno udarila po konkurenci z značilnim oblikovanjem in bo po dolgem času zopet motorno plovilo dolžine 12 metrov s klasičnimi togimi osmi.

Če ste ljubitelj modernih plovil z značilnim italijanskim oblikovanjem in želite prispevati k častitljivemu jubileju 40 let obstoja, potem je azimut 53 za vas. Navdušil vas bo s prostornostjo, tremi kabinami in z zanesljivo plovbo. Ob tem boste lahko izbirali še množico zunanjih barv trupa, ne boste pa mogli izbirati cene, saj je ta že določena.