Obnoviti ali kupiti novo

Obnoviti ali kupiti novo

Val 137

2. del

V nadaljevanju bomo podrobneje spoznali ključne pogonske elemente in dele plovila, ki so po dvajsetletnem obdobju potrebni obnove ali zamenjave, ter opozorili na nekatere pasti, s katerimi se samoizdelovalci srečujejo. V tretjem delu prispevka pa bomo povzeli stroške in podali nekaj nasvetov za odločitev, ali plovilo po tem obdobju prodati in kupiti novega ali pa ga obnoviti z lastnim znanjem in najnižjimi možnimi stroški.

Torna prirobnica

Nepogrešljiv element pogonskega sklopa je prirobnica, ki povezuje pogonsko gred s prirobnico menjalnika. Poznamo jih več vrst, zanimive pa so predvsem prerezane torne prirobnice, kjer s privijanjem vijakov na pestu prirobnice zagotavljamo ustrezno trenje (lepenje) med torno prirobnico in pogonsko gredjo. V primeru nezgode oziroma navitja vrvi na ladijski vijak nastane sila na pogonsko gred, ki je večja od trenja (lepenja) med prerezano torno prirobnico in pogonsko gredjo, zaradi česar pride do spodrsavanja pogonske gredi v prirobnici. Spodrsavanje gredi pa je varovalo, ki preprečuje zvitje pogonske gredi, zvitje nosilca ladijskega vijaka in poškodb na statveni cevi. Pogoj za opisano varovalno funkcijo je konstrukcijsko pravilno izdelana in kakovostna prirobnica.

Omenjeno je potrebno upoštevati ob obnovi pogonskega sklopa še zlasti zato, ker se na trgu naših zahodnih sosedov pojavljajo cenene izvedbe prirobnic, ki so narejene iz neprimernih materialov z mnogimi konstrukcijskimi pomanjkljivostmi. Slika 1 prikazuje prirobnico klasične izvedbe, ki je na pogonsko gred pritrjena s pomočjo zagozde in matice, tako da notranji konus na prirobnici nasede na zunanji konus, narejen na pogonski gredi. Matico je potrebno priviti s posebnim ključem, kar sicer zagotavlja potrebno lepenje oziroma trenje, vendar je montaža in demontaža klasičnih prirobnic dokaj težavna. Tovrstna povezava prirobnice in pogonske gredi zahteva konus na obeh straneh pogonske gredi, saj na konus, ki je na eni strani pogonske gredi, nalega ladijski vijak, na konus na drugi strani gredi pa prirobnica. Slabost tovrstnih klasičnih prirobnic je, da ne omogočajo zdrsa oziroma spodrsavanja gredi ob navitju vrvi na ladijski vijak, zato se nastala sila v celoti prenese na menjalnik oziroma pogonski sklop, kar lahko povzroči poškodbe.