Navtične krivulje

Navtične krivulje

Val 159

Poslovne novice

Francija Evropska svetla izjema

Zadnje čase prihajajo spodbudne poslovne informacije predvsem iz francoskih navtičnih podjetij. Francozi, ki se med vsemi državami EU poleg Nemcev hvalijo z zelo nizkim padcem BDP, beležijo na domačem trgu še vedno relativno nizko prodajo (upad registracij je bil v zadnjem obdobju 2,3-odstoten), so pa bolj uspešni v tujini. V poslovnem letu 2009/2010 je »galskim petelinom« uspelo spraviti v promet za 277,07 milijona evrov motornih plovil oziroma skupaj nekaj manj kot 20 tisoč kosov, kar predstavlja v primerjavi s predhodnim obdobjem 20,7-odstotno rast. Pozitiven trend je v obdobju od septembra 2009 do konca avgusta 2010 v primerjavi z enakim predlanskim obdobjem zabeležila še prodaja francoskih jadrnic. Prodanih jih je bilo 4.755. Njihova skupna vrednost je dosegla 519,22 milijona evrov, kar predstavlja 1,2-odstotno rast. Skupna prodaja francoskih rekreativnih plovil je sicer v poslovnem letu 2009/2010 poskočila za 7 odstotkov in dosegla s 96.068 prodanimi kosi vrednost 814,51 milijona evrov.

Italija Ferretti napoveduje rast

Skupina Ferretti Group, ki jo je pred kratkim zaradi smrtonosnega srčnega napada zapustil njen predsednik uprave Salvatore Basile, namerava do leta 2013 predstaviti kar 33 novih modelov. Da se romanski navtični velikan poslovno pobira, dokazuje med drugim obsežna rast poslovanja. V poslovnem letu 2009/2010 je italijansko podjetje spravilo v promet za 460 milijonov evrov motornih jaht, kar predstavlja ogromen skok v primerjavi s predlanskim prometom v višini 330 milijonov evrov. Sosedje so lani prodali v okviru celotne poslovne skupine oziroma znamk Ferretti Yachts, Pershing, Itama, Bertram, Riva, Mochi Craft, CRN in Custom Line 215 plovil. Ferretti Group ostaja, vsaj sodeč po publikaciji ShowBoats International, prav tako največji svetovni izdelovalec jaht z dolžino nad 24 metri. Njihova skupna dolžina je v lanskem poslovnem letu dosegla 2.401 meter. Drugo mesto je zasedel z 2.386 metri skupne dolžine Azimut-Benetti.

Švedska Volvo Penta z minusom

Prodaja vgradnih motorjev za rekreacijska navtična plovila ostaja v svetovnem merilu po podatkih podjetja Volvo Penta še vedno razmeroma nizka in v smislu trenda rahlo negativna. Švedska znamka, ki izdeluje dizelske stroje za plovila v velikostnem razredu od 7 metrov naprej, je v zadnjem četrtletju lanskega leta zabeležila v primerjavi z enakim predlanskim obdobjem 15-odstotni prodajni padec. Bolj spodbudno je bilo poslovanje na ravni celotne skupine, kjer so pri Volvo Group zabeležili v zadnjem lanskem četrtletju 39-odstotno prodajno rast na področju industrijskih motorjev, s katerimi si njihovi navtični stroji delijo konstrukcijsko osnovo.

Norveška

Hansvik gre na Hrvaško

Norveški Hansvik Båt As je podpisal s hrvaškim podjetjem AD Boats pogodbo o izdelavi 145 motornih plovil v prihodnjih dveh letih. Prvi model, ki bo ugledal luč sveta, nosi oznako hansvik 630 comfort speed. Novinec s hard topom, 6,3-metrsko dolžino, maso 1.300 kilogramov in notranjim krmarskim mestom se med drugim postavlja z nazivom najboljši nakup, ki si ga je pridobil na lanskem norveškem navtičnem salonu. O drugih modelih, ki jih bodo za Norvežane izdelovali sosedi, pa še ni mogoče dobiti bolj oprijemljivih podatkov. Pri Hansvick Båt As sicer izdelujejo od 2,3 do 9,5 metra dolga plovila ��” v zadnjem primeru gre za jahto s hard topom ali krmarskim mostičkom.

Svet

Šibka rast po brutalnem padcu

Po podatkih združenja IMEC zaznavajo nekateri izdelovalci zunajkrmnih motorjev po strahotnem prodajnem padcu iz leta 2008 šibko, toda opazno rast. Svetovna prodaja zunajkrmnih motorjev v razponu od 2 do 350 KM, ki je pred začetkom svetovne finančne krize dosegala na svetovnem nivoju letno okoli 800 tisoč kosov, je namreč leta 2008 dosegla manj kot pol milijona ��” približno 200 tisoč motorjev je bilo prodanih v Evropi, približno enako število v ZDA, preostanek pa drugje. Prodajni padec v višini 40 odstotkov je prisilil številne izdelovalce v iskanje novih poslovnih modelov in drugačnih prodajnih poti. Pa tudi gospodarstvo se na splošno marsikje pobira. Večina izdelovalcev zunajkrmnih motorjev zato že napoveduje za prihodnost večjo rast prodaje, čeprav drži, da sta bili za večino med njimi leti 2009 in 2010 zelo zahtevni in prodajno večinoma nič pretirano boljši od katastrofalnega leta 2008.