Morska lastovica ali kokot

Morska lastovica ali kokot

Val 144

Ribolov pod jadri

AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO Vojko Mitrovič

Morske lastovice ali kokoti so izredno lepe ribe. So pisanih barv, s svojimi pajčolanastimi prsnimi plavutmi in nedolžnim videzom marsikaterega ribiča spominjajo celo na angele. So resnično nenavadne ribe, ki ob vseh ribjih lastnostih tudi »govorijo in letijo«.

Kot pri mnogih vrstah rib, tudi pri lastovicah ob opredelitvi in nazivih vlada rahla zmeda, saj jadranski ribiči različne vrste lastovic imenujejo z enakim imenom. Da pa bo zmeda še večja, ima posamezna vrsta lastovic tudi več različnih imen.

Morske lastovice sodijo v družino triglidae. Poznamo devet vrst lastovic, od katerih jih je v Jadranu prisotnih sedem, jadranski ribiči pa v glavnem množično lovijo le dve.

Vse vrste lastovic imajo skorajda povsem enako obliko teles, razlikujejo se v glavnem po velikosti, barvi in obliki prsnih plavuti.

Lastovice imajo podolgovato telo, ki se proti repu zožuje. So izredno pisanih barv, ki se prelivajo od ognjeno rdeče do zelenkasto modre, po hrbtu najpogosteje rdečkaste in rjave s temnejšimi pegami, po trebuhu pa svetlejše, skoraj belkaste barve.

Krasi jih velika in malce oglata, a simpatična glava z velikimi očmi. Obliko glave jih odrejajo močne koščene ploščice, pravzaprav nekakšen koščen oklep, ki spominja na čelado.

Morske lastovice zlahka prepoznamo tudi po velikih pisanih prsnih plavutih s številnimi bodicami, s katerimi brskajo po morskem dnu.

Zrastejo do 70 cm in do 6 kg teže. V Jadranu poklicni ribiči najpogosteje ulovijo primerke do 30 cm, rekreativni ribiči pa do 20 cm. Morske lastovice so dolgo živeče ribe, saj živijo preko 12 let. Mrestijo se pozimi in spomladi, takrat pa se približajo obalam otokov.

Različne vrste so si zaradi sicer malenkostnih razlik skozi čas pridobile tudi različna slikovita lokalna imena.

Zaradi pahljačaste prsne plavuti, ki spominja na perjanico, in nenavadne glave ponekod vrsto Trigla lucerna imenujejo kokot glavač. Vrsta Eutrigla gurnardus ima zaradi svoje barve ime sivi kokot, najbolj številna vrsta v Jadranu Lepidotrigla cavillone pa ima zaradi svoje majhnosti ljudsko ime kokotič.

Vrsto Trigla lucerna na Hrvaškem imenujejo tudi balavac (šmrkavec), še pogosteje pa prasica, kakor v nekaterih krajih imenujejo tudi druge vrste lastovic. Ime »prasica« so si lastovice pridobile zaradi svoje nenavadne sposobnosti. Nekateri vrste lastovic namreč ob krčenju zračnega mehurja izločajo čudne glasove, ki nekatere ribiče spominjajo na kruljenje, zato pa so jim nadeli ime prasica. Spet druge ribiče ti glasovi spominjajo na godrnjanje, zato lastovice imenujejo tudi godrnjači. Tretjim se glasovi lastovic zdijo kot pijansko hropenje, pa so jim gladko nadeli ime pijanec.