Greenline 33 hibrid

Greenline 33 hibrid

Val 143

Čas za spremembe

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc, Seaway

Tik pred zaključkom redakcije smo se odzvali povabilu na predstavitev in poskusno plovbo z dolgo pričakovanim hibridnim plovilom Greenline 33.

Podrobnejšega testa z meritvami hitrosti žal še nismo mogli opraviti, saj mora ekipa Seawaya odpraviti še zadnje pomanjkljivosti, ki so ključne za pravilne meritve hitrosti, porabe energije in s tem avtonomije.

A vseeno smo dobili občutek kako je, ko se od pomola odlepimo neslišno in brez izpuhov. Edini hrup pri manevriranju povzroča premčni potisnik, pri višjih hitrostih pa malce slišimo propeler, ko se vrti in krmni žuborenje krmnega vala, kot pri jadrnici. 

Oblikovno bi jo lahko opisali kot sodobno klasično obliko, saj jo zaznamujejo tako klasične kot tudi sodobne linije, med katere sodi skoraj navpičen premec, ki omogoča kar najdaljšo vodno črto. Ta nova geometrija, ki so jo poimenovali »Superdisplacment« omogoča doseganje tudi dvojen teoretične hitrosti trupa, kar je v primeru 10 metrskega trupa 15 vozlov.

Sedanji trenutek zahteva razmislek o vrednotah. Od ustaljenih je potrebno preiti na

nove, ki temeljijo na odgovornosti do družbe, okolja in kulture. Naša vizija novih vrednot v navtiki je dostopna cena, dobro počutje in skrb do okolja. Na tem smo zasnovali Greenline in veselimo se pozitivnih odzivov,” je povedal Japec Jakopin na predstavitvi v portoroški marini.

Po delovnem poletju testiranj je sedaj v Seawayu stekla izdelava barke Greenline 33.

Hkrati gradijo prodajno mrežo po Evropi, saj načrtujejo v letu 2010 prodati in izdelati več

kot 200 bark. To pa še ni vse. V letu 2010 želijo razviti že novo, večjo hibridno sestro,

Greenline 40.