Lovimo s panolo – luc

Lovimo s panolo – luc

Val 198
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

April in maj sta prava meseca za lov luca. Za razliko od drugih vrst jadranskih rib, ki jih večinoma najuspešneje lovimo jeseni, se luc v večjih jatah obali približa spomladi. Jadralna sezona je pred vrati; ko boste jadrali po srednji ali južni Dalmaciji, proti Visu, Lastovu ali Italiji, nujno spustite za krmo panolo ali dve.

»Little thunny«, kot je omenjen v angleški terminologiji, luc sodi v rod tunidov. Klasična plava riba bi lahko rekli. Zraste do 15 kg, njegova dolžina pa doseže nekaj čez 1 m. Povprečna teža ulovov je med 6-8 kg. Je torpedaste, izredno hidrodinamične oblike z zelo specifičnim barvnim vzorcem telesa, kar ga loči od ostalih vrst tun. Pod prsnimi plavutmi mu oba boka krasijo črne pege nepravilnih oblik, temno moder hrbet pa se proti repu kiti z valovitim vzorcem črnih prog.

Spomladi nam nepregledne gruče ponorelih galebov izdajo jate lucev. Svojo hrano, malo plavo ribo, iz globine naženejo nad njo, kjer se nato dogaja masaker. Eno izmed zanimivih lovišč je odprto morje pred Dugim otokom vse do Jabuke, s poudarkom na morju okoli Blitvenice. Luc je tipična vrsta ribe, ki ves čas migrira, ki je torej ves čas v gibanju. V teh mesecih se jate selijo proti severu in obali, poleti pa migrirajo v globine, recimo v mednarodne vode, in se jeseni zopet grupirajo v manjše jate na poti proti Otrantu. Da ga ne boste ujeli jeseni, ni pravilo, a najbolj aktivno se hrani prav zdaj. …

Več si lahko preberete v 198. št. revije Val navtika.