Jubilejna, 200. št. Val navtike: O 70. obletnici Elana v 200. številki Vala

Jubilejna, 200. št. Val navtike: O 70. obletnici Elana v 200. številki Vala

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc, Aljoša Rebolj, Fjordsail

 

Leto 2015 bo, kot kaže, v znamenju okroglih jubilejev. Najvišjega praznuje slovenski ponos, blagovna znamka, ki nas spremlja pozimi in poleti, blagovna znamka, za katero lahko s ponosom zapišemo, da velja za eno najbolj inovativnih na svetu, znamka, ki sodi v sam svetovni vrh na področju zimskih športov, pa tudi na področju navtike.

Sedem desetletij mineva, odkar je Rudi Finžgar ustanovil Elan. Pisalo se je leto 1945, ko je odprl majhno delavnico za izdelavo smuči, od takrat pa je ta delavnica zrasla v podjetje s svetovno priznano blagovno znamko, pod katero izdelujejo vrhunske smuči in plovila.

Že od samega začetka je bil Elan znan po svoji inovativnosti, ki je premikala mejnike pričakovanj na svojih področjih, še danes pa sta glavni gonilni sili Elana razvoj in visoka tehnologija. Številne nagrade, ki jih Elan prejema za svoje produkte, smuči in plovila, dokazujejo, da je Elanova ekipa na pravi poti. Danes je Elan po vsem svetu znan po svojih izjemnih smučeh, deskah, jadrnicah in motornih plovilih, vse bolj pa velja tudi za enega najzanesljivejših partnerjev nemškega izdelovalca vetrnih elektrarn, za katerega izdelujejo določene dele, tudi za tiste največje, ki jih najdemo na severnih morjih.

Rudi Finžgar je bil smučar, pionir, izumitelj, odličen rokodelec, predvsem pa pogumen in odločen vizionar. Ko je bil star 18 let, je kot vajenec v očetovi mizarski delavnici v Kropi začel sanjariti o tem, da bi izdeloval smuči. …

Več si lahko preberete v jubilejni, 200. št. revije Val navtika.