Varen privez omogoča mirno spanje – 2.del

Varen privez omogoča mirno spanje – 2.del

Val 200

Izdelava prenosljivega in sestavljivega bloka za sidranje plovil (»korpomorto«)

AVTOR Iztok Takač
FOTO Iztok Takač

V predjubilejni 199. številki naše revije smo predstavili osnovna načela in dejavnike sidranja s pomočjo »korpomorta« ter opisali izum skupine slovenskih strokovnjakov, ki so izdelali in patentirali kalup za odlivanje sestavljivih betonskih blokov. Slednje lahko sestavimo v poljubno velike mase do okoli 2000 kg. Po normativih novozelandske organizacije Environment Canterbury (ECan) taki bloki omogočajo zanesljivo sidranje plovil do 12 m dolžine v vseh vremenskih okoliščinah.
Tokrat si bomo ogledali postopek odlivanja posamezne enote »korpomorta«, saj predvidevamo, da bodo uporabniki betonske odlitke na določeni lokaciji raje odlili sami, kot pa jih transportirali od proizvajalca v oddaljene kraje, na tak način pa privarčevali tudi pri stroških prevoza.
V ta namen potrebujemo že omenjeni kalup, nekaj betonskega železa za armaturo, cement, pesek in vodo. Seveda potrebujemo tudi posodo, kjer bomo zmešali beton in ustrezno orodje.

Priprava kalupa
Kalup lahko z notranje strani obdamo s plastjo folije za živila ali alu folije, kar bo preprečilo sprijemanje betona s podlago in olajšalo izvlek odlitka iz kalupa (Slika 4). Prav tako bo na ta način kalup ostal dlje časa gladek in primeren za uporabo, kar je še posebej pomembno v primeru, da bomo odlivali veliko število betonskih blokov. Kalup lahko z notranje strani tudi enostavno poškropimo s silikonskim sprejem, kar prav tako olajša izvlek odlitka iz kalupa.
Pomembno je, da je kalup pred odlivanjem v povsem horizontalnem položaju in na trdni podlagi.

Priprava armature

Za okrepitev betonskega bloka uporabimo armaturo iz betonskega železa premera 6-8 mm. …

Več si lahko preberete v jubilejni, 200. št. revije Val navtika.