Izšla je nova številka Val navtika (december-januar)

Izšla je nova številka Val navtika (december-januar)

Val 235

Zimsko obdobje, krajši dnevi, pa še prazniki so pred vrati. Takoj je več  časa, ki ga lahko posvetimo družini, prijateljem, pa tudi na sebe ne smemo pozabiti. Udobno se namestite in v miru prelistajte zadnjo številko revije Val navtika.

Preberete si lahko, kaj se je dogajalo na sejmu MetsTrade 2018 (Marine Equipment Trade Show) v Amsterdamu, na najbolj obiskani B2B platformi svetovne navtične industrije, in  katera plovila so bila v Berlinu najboljša na izboru Best of Boats 2018.

Za tokratno izdajo smo testirali jadrnico X-46, ki je bila po izboru evropskih novinarjev imenovana za »Evropsko jadrnico leta 2019«. Danska ladjedelnica je izdelala elegantno in dovršeno jadrnico, namenjeno družinski idili, ki pa se bo zagotovo lahko dokazala tudi na regatnih poljih. Testirali smo tudi plovilo Mirakul 40 zagrebške ladjedelnice Grginić Jahte. Sodobno, udobno in hitro plovilo, ki je precej zaželjeno tudi med čarter gosti. Če pa ste bolj dinamični in pogledujete za športnim plovilom, poleg tega pa še strastni ribič, boste navdušeni nad predstavitvijo dveh čolnov ladjedelnice Jeanneau: Cap camarat 9.0 WA in CC. Preberite tudi  test gumenjaka  Capelli tempest 800, ki ga lahko kupite pri zastopniku, podjetju Vrtinc  iz Ljubljane, ali pa ga samo najamete.

V tokratni številki predstavljamo intervju z Markom Škrbinom, ki je v začetku letošnjega leta prevzel vodenje Elanove navtične divizije. Razkril nam je pogled na poslovanje, spremembe, načrte. Pogovarjali pa smo se tudi z Tanjo Fajon, ki jo poznamo kot evropsko in slovensko političarko, a je tudi navdušena potapljačica in jadralka.

Borut Furlan nam je ponovno pričaral barvni, podmorski svet, tokrat iz zaliva False Bay. Reportaža se  prične z zanimivo zgodbico o zmoti pomorščakov, po kateri naj bi poimenovali zaliv. Jasna Tuta pa opisuje največji jadralski dogodek južnega Pacifika, Musket Cove Fidji regato in spremljajoče doživljaje. Že po ogled fotografij si človek reče: »Tudi jaz bi bil tam!«  Reportaža iz Omana, ki jo je pripravila Karmen, nas v začetku branja povrne v zgodbo Tisoč in ena noč, nato pa sledi pripoved, kaj vse so doživeli, preden se je začelo njihovo »nomadsko potovanje«.

Pripravili smo tudi prispevek o novih muzejskih prostorih v Izoli, imenovanih Izolana, Hiša morja, kjer sta predstavljeni nekdaj gonilni dejavnosti lokalnega gospodarstva – ribištvo in ribja predelovalna industrija. Že ko teče  beseda o ribištvu … Ljubitelji ribolova bodo prebrali prispevek o idealni hitrosti plovila za ribolov s panulo, o čemer bodo lahko debatirali in razglabljali pri naslednjih druženjih, sladokuscem morske hrane pa se bodo brbončice prebudile že pri pogledu na fotografije članka v rubriki Kulinarika.

Na športnih straneh pišemo o razburljivem koncu sezone razreda RC44 v Cascaisu ter o izjemnih rezultatih športnega društva GoSailig.

In nenazadnje, božično-novoletni čas je namenjen tudi obdarovanju najdražjih. V  rubriki Obdarujete po navtično smo pripravili nekatere predloge daril.

Želimo vam vesele praznike ter čim več prijetnih navtičnih doživljajev v letu 2019!

Ekipa Val navtika