Izkoriščanje rahlih obratov vetra

Izkoriščanje rahlih obratov vetra

Val 144

Tehnike jadranja

AVTOR Robert Rodman
FOTO arhiv Val

Veter je načeloma vedno nekoliko muhast. Redkokdaj ga je toliko in iz prave smeri, da bi bili jadralci z njim zadovoljni. Vedno nekoliko spreminja smer, včasih lahko kar krepko. Spreminja tudi svojo moč in celo lahko popolnoma usahne. Takšne razmere so za počitniško, kakor tudi za tekmovalno jadranje prava mora in loterija.

V tekmovalnem jadranju (pa tudi jadranju za zabavo) velja nekaj »železnih« pravil, ki naj bi se jih jadralci vedno držali. Eno od njih pravi, da moramo na regatnem polju, kjer imamo nestabilen veter spremenljivih smeri, vedno jadrati proti točki, kjer pričakujemo (ali pa naj bi se zgodil) obrat vetra. Kljub temu, da seveda obstaja nešteto možnosti različnih sprememb vetra (tako po moči kot tudi po smeri), se definirana osnovna taktika ne spreminja. Z drugimi besedami povedano, če pričakujemo obrat vetra na desni strani regatnega polja, potem se bomo držali desne strani in jadrali proti mestu, kjer naj bi se obrat vetra zgodil. In seveda nasprotno. Če pričakujemo oscilacijo vetra na levi strani regatnega polja, potem jadrajmo tja. Ob določenih dnevih se nam lahko zgodi, da veter »pride in gre«, kakor to v žargonu radi poimenujemo. Spet po drugi strani pa obstajajo dnevi, ko smer in hitrost vetra lahko napovemo, celo še več, napovemo lahko tudi obrat vetra in to celo do nekaj minut natančno. Ob takšni predvidljivi situaciji moramo vedno jadrati po favoriziranem delu tako, da si poizkušamo čim bolj skrajšati pot, poizkušamo jadrati čim bolj proti oznaki ali kraju. Poizkušajmo se čim boljše prilagoditi oscilacijam vetra in jadrnico ob vsakem obratu vetra obrniti v novo smer, kjer pričakujemo nov zasuk vetra.

Če imamo ugoden veter z desne strani regatnega polja, bomo jadrali z desnimi uzdami proti oznaki ali cilju. To pomeni, da se bomo počasi znašli na levi strani regatnega polja, kjer jadramo »v dobrem«, kakor v žargonu takšno jadranje poimenujemo. V tem primeru izkoriščamo rotacijo vetra v desno in se hitrejše približujemo cilju, saj opravljamo krajšo pot, kakor bi jo na nasprotnih uzdah. Če imamo srečo, se nam medtem lahko veter obrne in začne pihati malo bolj iz sredine ali pa rahlo z leve strani. Naša jadrnica ne bo mogla dosegati prejšnje višine, kar pomeni, da z novim vetrom jadramo »v slabem«. Čim prej bo potrebno narediti obrat, kjer si bomo na levih uzdah krajšali pot in se spet nekoliko hitrejše približevali cilju. Obenem pa bomo z leve polovice regatnega polja jadrali proti sredini, kjer lahko pričakujemo ponoven obrat vetra.