Intervju s Tanja Fajon

Intervju s Tanja Fajon

Val 235
AVTOR Peter Lenarčič
FOTO Peter Lenarčič in Tanja Fajon

Tanjo Fajon poznamo kot evropsko in slovensko političarko. Pred politično kariero je bila novinarka, sprva v Sloveniji, nato pa dolga leta v Bruslju, kjer je tudi živela, kot dopisnica RTV Slovenije. Odkar se je z možem vrnila v Slovenijo, ostaja razpeta med Brusljem in Ljubljano … in morjem. Navdušena potapljačica in jadralka je lepega oktobrskega dne za Val razkrila nekaj svojih potapljaških doživetij.

Znani ste po mnogih stvareh, kot novinarka, evropska političarka, športnica. Malokdo pa ve, da gojite tudi veliko ljubezen do morja. Kako je torej Tanja iz Ljubljane »padla« v morje?

TF: Vedno sem imela rada morje in vodo, že odkar pomnim. V mlajših letih sem se ukvarjala predvsem s plavanjem, pozneje pa sem se, bolj kot ne po naključju, spoznala s potapljanjem. Z mojim sedanjim soprogom sva bila na Lastovu, ko sva se odločila, da se preizkusiva v potapljanju. Vpisala sva se v osnovni tečaj in ga tudi uspešno opravila. Ko sedaj gledam nazaj, morda celo prehitro, ker potrebnega znanja in izkušenj takrat še ni bilo. Četudi je bil ta prvi stik bolj turistične narave, je bilo dovolj, da me je pritegnilo in zasvojilo. Tam in takrat sem doživela tudi prvo in za enkrat edino slabo izkušnjo med potapljanjem.

Res, takoj na začetku? Kaj se je pa zgodilo?

TF: Na potopu v globini me je zagrabila panika, nisem vedela kje je zgoraj kje spodaj, dobila sem občutek, da ne morem dihati; skratka, klasična začetniška reakcija. Na srečo je inštruktor opazil, da se z menoj dogaja nekaj čudnega, tako da je priplaval zraven, me umiril in pospremil iz vode. Bil pa je tudi dovolj pameten, da me je dokaj hitro spravil nazaj pod vodo, tako da sem se lahko počasi privadila in se sedaj pod vodo popolnoma umirim.

Več s i lahko preberete v Val navtiki št. 235.