Dnevi Zigante tartufov

Dnevi Zigante tartufov

Val 192

Od 21.9. do 2.11.2014

AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO arhiv Zigante tartufi

Tudi letos (od 21. 9. do 2. 11.) se bo v srcu motovunskih gozdov odvijala že tradicionalna, sedem vikendov dolga prireditev – »Dnevi Zigante tartufov« (informacije na www.trufflefair.com). Doživetje, ki ga nikakor ne smejo zamuditi tako vsi tisti, ki se želijo z istrskimi dragulji srečati prvič, kot tudi stari tartufarski mački.

Istrska zemlja je mati enim izmed najdragocenejših tartufov na svetu

Zgodba o tartufih se je v Istri začela pisati leta 1929. Tega leta so jih italijanski inženirji našli med opravili na ozkotirni železniški progi Porečanka, ki je povezovala Trst s Porečem.

Zgodba se kmalu spreobrne v skorajda neverjetno pravljico, saj kmalu postane jasno, da tu uspevajo beli tartufi (Tuber magnatum pico), ki sodijo med najkakovostnejše in najdražje tartufe na svetu. Gre za tartuf rumeno-rjave, zelene ali sivo-zelene barve. Ima zelo intenziven vonj, močnejši od drugih vrst tartufov, in specifičen okus. Zahteva posebno podnebje in kakovost prsti (kisla tla – sivo, glineno in težko prst) ter določene rastline, s katerimi živi v simbiozi. Najbolj znana najdišča belega tartufa v Istri se nahajajo okrog mesta Livade, natančneje v motovunskem gozdu. Njegova sezona se začne v oktobru in traja do konca januarja. Nahaja se na globini od 10 do 15 cm, njegova velikost variira od velikosti češnje do velikosti jabolka, povprečno pa so velikosti kokošjega jajca.

Belemu bratu dela na istrskih tleh družbo črni tartuf (Tuber aestivum vitt). Ta gomolj s črno skorjo in rjavo mesnato sredico uspeva v bazičnih tleh (rdeča, rahla prst), in sicer od maja pa vse do novembra. Je podobnih velikosti kot bolj čislan beli tartuf.

Zgodovinski 2. november 1999

2. november 1999 je večino ljudem predstavljal navaden dan, a v zgodovino tartufov in Giancarla Ziganteja se je zapisal kot dan, ko je ta Istran v okolici Buj našel doslej največji tartuf. S častitljivimi 1,31 kilogrami se je zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov, obenem pa je najdba predstavljala več kot očitno potrditev, da je substrat tal v Istri res ugoden za rast teh dragocenih gomoljev, in da to področje ne imenujejo zaman »svetovni center belih tartufov«.

Človeku se ob misli na to, kakšno ceno je na trgu dosegel Guinnessov junak, zna zvrteti v glavi. No, beli junak ni bil prodan; v namene promocije istrskih tartufov je srečni najditelj v bližnji gostilni priredil večerjo z več kot sto povabljenci, ki so lahko okusili čare dragocene najdbe. Giancarlo Zigante je namreč menil, da je to lahko začetek nove, lepe zgodbe, ki daje istrski regiji priložnost, da se po vsem svetu promovira kot ena izmed najbolj znanih regij na področju tartufov. Sicer pravi, da za tako enkratno najdbo ni dovolj le znanje, saj je potrebna tudi sreča, in da ni greh sanjati sanje o tartufu velikanu. Njemu so se uresničile. Primerek iste velikosti, kot je bil najdeni, je dal izdelati v bronu in je na ogled v njegovi specializirani trgovini izdelkov, izdelanih na bazi tartufov. Vsako leto, tudi letos, pa se na začetku novembra odvija gastronomska prireditev, ki je posvečena dragocenemu odkritju.

Zigante tartufi

Vsi zagrizeni tartufarji vedo, da Giancarlo Zigante ni le občasni, naključni tartufar, ki je imel z najdbo velikansko srečo, temveč človek, ki so mu – ne samo zaradi najdbe orjaka – nadeli naziv »kralj tartufov«. Guinnessov tartuf je zato kar upravičeno pristal v pravih rokah. Čudežni gomolji namreč niso postali njegova strast šele z odkritjem velikana, saj se s tem poslom resneje ukvarja že od leta 1970 dalje, ko je bilo v Istri le okoli 300 tartufarjev (danes jih je registriranih okoli 2000). Ni šlo za družinsko tradicijo. Sam si je kupil psa in ga sam izšolal za iskanje gomoljev. Začetki so bili vse prej kot lahki, a vztrajnost se je obrestovala. Ustanovil je svoje podjetje – Zigante tartufi -, zagnal trgovino in restavracijo ter ustanovil festival tartufov. A ne samo to. Delovati je začel v smeri, da bi se v istrskem tartufarstvu vzpostavil red in pravila, da bi bili istrski tartufi čim bolj zaščiteni (predvsem pred italijanskimi preprodajalci) in bi za njihovo prodajo obstajala urejena trgovska mreža.

Danes je podjetje Zigante tartufi največji hrvaški izvoznik istrskih tartufov, saj vsako leto izvozi okoli 90 % vseh (od okoli 700 kilogramov) hrvaških tartufov. Je največji svetovni izvoznik Združenim državam Amerike, véliki trgi hrvaških tartufov pa so še Italija, Nemčija, Slovenija in številne druge svetovne države. Lastnik ostaja z nogami na trdnih tleh, saj se zaveda, da je letina lahko tudi slaba, zato se ukvarja tudi z drugimi dejavnostmi, predvsem s tistimi, ki so dediščina Sredozemlja – oljčnimi nasadi in vinsko trto.

Glede na to, da so tartufi plodovi sezonskega tipa, so v podjetju pred leti razvili sistem konzerviranja, ki omogoča, da ljubitelji tartufov lahko uživajo skozi vse leto. Linija vključuje skupno 50 različnih izdelkov, v kombinaciji z olivnim oljem, medom, gobami, aromatičnimi sredozemskimi zelišči, in sicer v stekleni embalaži, ki zagotavlja kakovost in svežino dragocenih gomoljev. Kupiti jih je možno ne samo v njihovi prodajalni in specializiranih trgovinah, temveč v številnih supermarketih, seveda tudi v Sloveniji.

Najokusnejše so seveda jedi iz prve roke. Poskusite jih lahko v njihovi restavraciji, degustacije jedi s tartufi pa se izvajajo tudi v sklopu njihove vinoteke, ki jo sestavlja več kot 200 vrst vin z vsega sveta. Tistim, ki želijo čare iskanja tartufov okusiti sami, nudijo organiziran program iskanja tartufov, ki traja okoli tri ure, lokacija pa je do konca neznanka.

Več si lahko preberete v 192. št. revije Val navtika.