58. Salone nautico – dobrodošli doma

58. Salone nautico – dobrodošli doma

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Tega članka ne moremo začeti brez omembe tragedije in zrušitve dela mostu Morandi, ki se je približno mesec dni pred navtično razstavo zgodila v Genovi. Tragični dogodek je ohromil mesto in navtična razstava je bila prva velika manifestacija po tej nacionalni tragediji. Poleg logističnih težav in tistih v prometu so bile posledice tudi v samih pripravah, saj gre tudi sicer za največji dogodek v mestu. Mnogi so z uspehom tega pomembnega salona dokazali, da lahko tako prebivalci Genove kot vsi Italijani stopijo skupaj ter znajo in zmorejo navkljub težavam pripraviti pomembno navtično predstavitev.

Nekoč mogočni salon je ponovno pridobil na veljavi, predvsem pa na kakovosti. O Genovi se ne govori več kot perifernem dogodku po Cannesu, temveč kot novi navtični platformi, ki jo podpira navtično združenje, politika in seveda samo mesto Genova. K boljši kondiciji navtične razstave pa ne prispevajo le organizacijska sposobnost in navidezna notranja sprava med nacionalnima navtičnima združenjema Ucino in Nautica Italiana, temveč tudi pozitivne ekonomske razmere.

Dve zastavonoši rešili ugled salona

Najbolj izpostavljena novost, pa tudi zastavonoša med motornimi jahtami, je bil T-line, 48-metrski Baglietto. Na jeklenem trupu je aluminijska nadgradnja s 350 m2površin, v štirih kabinah in lastniški na glavni palubi pa lahko sprejme do 12 gostov. Med jadrnicami je bila zastavonoša salona 24-metrska mylius 80, ki je bila splovljena v mesecu maju. Zgrajena je z uporabo karbona in je projekt navtičnega arhitekta Alberta Simeone, ki je za naročnike projektiral jadrnico, primerno tako za regato kot za dopust. Novost med jadrnicami je bil tudi hrvaški projekt kufner 54 z zanimivo ceno 279.000 evrov brez DDV z vso opremo, Ready to Sail.

Italijanski Sanlorenzo je predstavil dve novosti: sanlorenzo SL102 in SX76. Sanlorenzo SL102 je prva jahta na svetu, ki ima speljan prehod na premec le po eni strani in tako predstavlja asimetričnost, s čimer so pridobili dodatnih 10 m2v notranjosti.

Azimut je pripeljal azimut S6, čisti kupe, katerega dizajn je podpisal Stefano Righini, notranjost v stilu sodobne elegance pa Francesco Guida. Angleški Princess je predstavil novega V60, ki lahko doseže najvišjo hitrost 38 vozlov. Med ekološkimi novostmi smo opazili švicarsko RepowerE, ki se lahko napolni preko hitre električne polnilnice, kar pomeni preskok v navtični avtonomiji…

Več si lahko preberete v št. 233 revije Val navtika