Xc-45

Xc-45

Val 132

Nove lepotičke iz dežele Danske

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Gorjan, X-Yachts

V njenih domačih vodah, v deželi Danski, smo se spoznali z najnovejšo lepotico danskega izdelovalca X-Yachts. Jadrnico, ki naj bi bila drugačna od vsega, kar smo bili vajeni izpod kreativnega peresa Nielsa ter Larsa Jepessena. Tokrat gre za iksa pod oznako »cruising«. Iksa za križarjenje. Kaaaaj?

Tako nekako so se odzvali tudi prodajalci in zastopniki za X-Yachts, ko jih je z novico o novi liniji potovalnih iksov soočil Niels Jepessen, veliki guru tega priznanega danskega izdelovalca plovil. Da bodo začeli izdelovati tudi jadrnice za križarjenje, se jim je takrat zdelo kot mali konec sveta, nemogoče, začetek konca … menda so takrat, kakšni dve leti od tega, v zgodnjih jutranjih urah polegli z zelo motnimi očmi, jezni na svojega »šefa« in na ves svet. Pa se je zgodilo. Mesec dni, preden smo se sami spoznali z Xc-45, jo je hotel videti sam danski princ Henrik, mož danske kraljice Margarete II. Najverjetneje se je tudi on hotel na lastne oči prepričati o tem. Potem pa so prvi dve jadrnici pripeljali nekoliko severneje, do prestolnice dežele Danske, do Kopenhagna ali natančneje do Tuborg marine v Hellerupu, kjer se je pod okriljem kraljevega danskega jahtnega kluba odvijala regata X-Yachts Gold Cup, največja doslej v enajstletni zgodovini, regata s 130 jadrnicami istega izdelovalca. Tja smo bili povabljeni tudi mi in imeli priložnost, da zajadramo na prvi javni predstavitvi jadrnice Xc-45, ki se je udeležila tudi veličastne regate. Bil sem zraven, ko je pokazala svoje potenciale tudi na regati, na kateri je v svojem razredu »nabrisala« (skoraj) vse sodelujoče tekmice, večje in manjše, skratka, jadrnice, ki sodijo v razred »performance« in mi tudi tokrat ni preostalo drugega, kot da vzkliknem: »X« je iks, pa kakor koli ga obrneš.

X-Yachts je skoraj polnih 30 let izdelovalec jadrnic svetovnega slovesa. Iksi so od vsega začetka bili sinonim za udobne, čvrsto grajene, a sočasno zelo hitre jadrnice. Čeprav so imele vse, kar imajo tudi klasične potovalne jadrnice, nanje pravzaprav nismo nikoli gledali kot takšne. Vedno je bila v ospredju njihova izvrstna hitrost v plovbi pod jadri. Ob dveh linijah, kateri sta bili doslej v izdelavi X-Yachts, performance in racing, so nam tokrat prvič predstavili novo Xcruising linijo, zamišljeno in zasnovano kot jadrnice, ki bodo zagotovile udobje in varnost za dolga potovanja. Ob tem, kar je njihova prva jadrnica iz te linije Xc-45 prikazala na svoji prvi javni predstavitvi in še regati povrhu, pa smo se prepričali, da bodo tudi ta »dolga potovanja« lahko veliko hitrejša kot z marsikatero jadrnico zelo znanih izdelovalcev, kakršne so si v zadnjih desetletjih najpogosteje omislili svetovni jadralski popotniki. Pri tem se bom raje izognil naštevanja blagovnih znamk, ki jih imam v mislih. Dovolj je, da si ogledate spisek sodelujočih na družnih oceanskih regatah, kot je recimo Atlantic Rally for Cruisers (ARC).

Resnici na ljubo moram zapisati, da je bila Xc-45, na kateri je bilo vsaj enkrat preveč posadke, med regato druga po IMS hendikepu med 24 sodelujočimi jadrnicami v razredu »family«, to je razred za morda manj »našpičene« posadke in brez uporabe špinakerja. Pred nami je bila s točko prednosti po preračunanem času le X-362, čeprav vseskozi daleč zadaj, kar pomeni, da ima omenjena jadrnica zelo ugodno regatno vrednost (rating). Vendar pa se je Xc-45 na vsej preizkušnji več kot dostojno držala svojih »performance« sestričen, iksov 40, 43, 46, tiste, malce starejše letnike, kot so X-485, X-562 in sorodne, pa so lahko občudovale le nekoliko »retro-look« oblikovano krmno zrcalo najnovejše iksice. Povabljeni gostje in nekaj mojih poklicnih kolegov smo bili pasivni del posadke, za balast bi bil morda še bolj primeren izraz, medtem ko so z jadrnico in jadri upravljali le trije. Tudi to govori o tem, da je Xc-45 zasnovana za manjštevilno posadko ter za jadranje brez znoja. Že v jeseni nam bodo predstavili še nekaj manjšo sestro Xc-42, zasnovana pa je že tretja iz linije Xcruising, a nam njene oznake še niso hoteli razkriti. Xcruising linijo so predstavili kot najnovejše razvojno dejanje X-Yachts, ki bo postavila nove standarde za poznavalce in zaprisežene jadralske navdušence. »Mi temu pravimo – nova destinacija!«

Dan ali dva, ki sem ju preživel ob spoznavanju novinke danskega X-Yachts, sta me dodobra prepričala, da je rojena nova zvezda, ki bo brez dvoma zakrivila dodatne sive lase mnogim uveljavljenim izdelovalcem jadrnic za resna križarjenja. Smejalo pa se ni le snovalcem in lastnikom tovarne, ampak tudi vsem zastopnikom, ki so imeli nekaj dni prej srečanje, nekaj let pred tem pa so ob novici, da bodo začeli delati ikse za križarjenje, zavijali z očmi. V vseh pogledih je Xc-45 ostal Iks z veliko začetnico, le več udobja so mu dodali. Ob tem pa še zajeten spisek vsega, kar bodo potrebovali naročniki, ki načrtujejo daljše ali tudi nekajletno bivanje na jadrnici oziroma le-to spremeniti v novi dom.