Tongatapu

Tongatapu

Val 227
AVTOR Jasna Tuta
FOTO Jasna Tuta, ART

Četudi vsi enačijo Tongatapu z glavnim otokom, ki nosi isto ime, sestavlja to otoško skupino še veliko majhnih otokov. Jadranje med njimi sicer ni enostavno zaradi številnih koralnih grebenov, a ker je jadrnic na tistem koncu zelo malo, bo naš trud poplačan, saj bomo zelo verjetno imeli cel otok samo zase.

Nuku’alofa je glavno mesto Tonge in leži na južnem delu otoka Tongatapu. Pred mestom žal ni dobrega sidrišča. Imajo sicer manjšo luko, ki je polna ribiških čolnov in ladij, a večina jadralcev se je izogiba. Dno je tako polno odpadkov, da sidro rado orje, po pomolih pa se (kot se za trope spodobi) poleg podgan podijo tudi številni ščurki.

»Niti pod razno,« sem rekla Ricku, ko me je vprašal, če bi se rada privezala ob kamniti pomol. Alternativa mi je veliko bolj dišala. Le dobro miljo stran od prestolnice namreč leži majhen otok Pangaimotu, ki ponuja veliko dobrih možnosti za sidranje. Že dolgo se jadrnice, ki obiskujejo Tongatapu, večinoma zadržujejo prav tam. Razlogov je več, začenši z mrzlim pivom…

Več si lahko preberete v 227 št. revije Val navtika