Tomaž Čopi – krotilec vetra

Tomaž Čopi – krotilec vetra

Val 245
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec in arhiv T. Čopi

Slovenski olimpijec, jadralec in danes tudi poslovnež Tomaž Čopi ne potrebuje podrobne predstavitve. Smo pa pod drobnogled vzeli njegove hobije, povezane z vetrom. Veter je naravni element, ki izenačuje porušeno razmerje med zračnim tlakom toplega in hladnega zraka. In v tej enačbi se nekje znajde Tomaž, ki med vodo, ledom in gorami kroti vetrovne sile. Že od malih nog je v boju z njim in še danes ga bomo lahko našli v razredu RC 44, kako osredotočeno pogleduje v napeta jadra. Kot eden redkih ali morda celo edini Slovenc se je v Wisconsinu, Združenih državah Amerike, preizkusil v jadranju na ledu. Med prvimi Slovenci si je drznil jadrati na fojlih, ko je s svojim Mothom neslišno švigal po Piranskem zalivu. Danes ga bomo v povezavi z vetrom lahko našli na grebenu nad Ajdovščino, pripravljenega na vzlet, kjer bo kot ptič obletel s soncem obsijane primorske vršace in se nato spustil v dolino. Jadralno padalstvo so bile od nekdaj njegove sanje in danes jih lahko živi povsem sproščeno. V zraku pozabi na vse vsakdanje tegobe in čeprav se sliši nenavadno, povsem sprosti.

Vetrovnega »matadorja« brez dlake na jeziku je najlažje dobiti po jadralni sezoni, ki se v resnici zanj nikoli ne konča, če živiš in delaš za jadranje kot Tomaž Čopi. Kaj je botrovalo temu, da si nekoč preizkusil jadranje na ledeni ploskvi?

TČ: Z Mitjo (op. a. Mitja Margon je bil flokist v razredu 470) sva takrat počasi zaključevala športno pot v olimpijski disciplini in začela iskati poslovne priložnosti v jadranju, saj sva že takrat vedela, da bova ostala povezana s tem športom. Pot naju je zanesla v Pewaukee, od koder prihaja družina Harken. Z njimi sva želela vzpostaviti tesnejše poslovne stike, v njihovih poslovnih enotah so potekala tudi izobraževanja. In ker je bil to zimski čas, ko lahko temperatura pade tudi do -20 stopinj Celzija, so bila okoliška jezera zamrznjena in pogoji so bili dobri za jadranje na ledu. Peter in Olaf Harken sta imela več prostočasnih dejavnosti, med katerimi je bilo tudi jadranje na ledu…

Še več zanimivih odgovorov si lahko preberete v decembrski izdaji revija Val navtika 245.