Pomladi Grčija cveti, poleti Turčija nas osvoji

Pomladi Grčija cveti, poleti Turčija nas osvoji

Val 143

Marko Murn s prijatelji

AVTOR Marko Murn
FOTO Marko Murn

Grčija ima svoj čar in tja se bomo še vrnili, a Turčija je zakon!

Po obisku Hrvaške, Italije, Korzike in Grčije sem tu res navdušen in bom ostal vsaj še eno leto. Zakaj?

Obala je zelo razgibana, polna lepih zalivov. Koncesij za sidrišča ali zaračunavanj priveza na zasebnih bojah ni, le lastniki boj te vabijo k sebi na večerjo. V nekaterih zalivih ti domačini na čolnih prodajajo svež kruh, sadje, zelenjavo ali sladoled. Marine so cenejše kot na Jadranu. Na vsej 1.000 milj dolgi poti od Dardanel do Antalye (za primerjavo: od Kopra do Dubrovnika je 300 milj) je le 12 pravih marin, zato običajno sidraš. Nekateri zalivi so globoki in moraš sidrati s krmnim vezom na obalo. Na sidriščih so pogosti močni sunki vetra zaradi strmega reliefa gora nad vami. Ko vleče meltemi, boste na takšnih sidriščih imeli tudi preko noči vetrove od 6 do 7 Bf. Zato je pomembno dobro sidranje – vkopano sidro in dovolj dolga veriga.

Na obali in v bližnjem zaledju imate veliko koncentracijo antičnih arheoloških izkopališč, ki so celo bogatejša od večine grških najdišč. Obiskali smo le Pergamon, Smirno (Izmir), Efez, Priene, Miletus, Dydimo, Bodrum, Knidos, Bybasus, Loryme, Kaunos, Fethiye, Kaş, Simero (Kekova Roads) in Phaselis (Tekirova). Več najdišč je bilo kar v zalivih pod vodo ali na bregovih, kot so likijske grobnice v skalnatih stenah. Antike imate res v izobilju!

Manj je bogatih zgodovinskih mest, primerljivih z beneško tradicijo na Jadranu. Večja mesta so redka, a je več počitniških naselij in vasic, kjer imaš normalno oskrbo. Najboljše je v pravih turških mestih ali vaseh, kjer turizem še nima prevlade. Tam je prvič zelo poceni, drugič pa so ljudje še bolj prijazni in spoznavaš pristno Turčijo. Takšni so še Izmir, Sigaçik, Kuşadasi, Selçuk, Datça, Orhaniye, Bozburun, Fethiye in Kaş. Najbolj mondeni in s tem tudi dražji so: Çeşme in Iliça, ki sta destinaciji za bogate prebivalce Izmirja in tujce, Turgutreis je urbanistično urejeno turistično mesto za Angleže, Nizozemce in Francoze, Bodrum in Marmaris sta najbolj razvita turistična centra s turisti z vseh koncev sveta, Göçek in Fethiye sta šele na začetku turističnega razvoja, medtem ko sta Kemer in Antalya že povsem ruska.