Palubna oprema jadrnice

Palubna oprema jadrnice

Val 160

Novo iz Harkna

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Harken

Palubno opremo jadrnice lahko razdelimo v dva segmenta: opremo, ki služi jadranju in ga omogoča, in splošno opremo, ki jo najdemo tudi na drugih plovilih: okna, ograjice, bitve, vodila, sidrni okov, električno sidrno vitlo in še kaj. Nas tokrat zanima jadralna oprema, tista, s katero uravnavamo jadra po naši želji in potrebah. Ta oprema je lahko osnovna, `bazična`, takšna, ki jo najdemo na vseh jadrnicah, ne glede na to, ali so bolj potovalno oziroma tekmovalno naravnane. Na prvi pogled je oprema obeh vrst jadrnic podobna, do neke mere tudi identična, obstajajo pa pomembne razlike, kajti oprema tekmovalne jadrnice je veliko bolj sofisticirana in omogoča natančnejše in raznovrstnejše nastavitve.

Standardno opremo jadrnice po navadi določijo konstruktorji (do neke mere tudi arhitekti) in je največkrat timsko delo, vsaj takrat, ko gre za serijsko izdelane jadrnice. Skorajda vse imajo v prodajni ponudbi modela tudi tako imenovano dodatno opremo, ki je na voljo za doplačilo, to pa pomeni, da na raven opreme lahko vpliva kupec sam.

V osnovi se že opremi potovalne in tekmovalne jadrnice razlikujeta, v obeh primerih pa je skoraj vedno na voljo tudi dodatna oprema. To izbere kupec glede na svoje znanje, namen uporabe in seveda kupne možnosti.

Potovalne in tekmovalne jadrnice iste blagovne znamke imajo velikokrat tudi osebna imena ali pa dodatke k oznaki; pri Beneteauju je oznaka potovalnih jadrnic oceanis, tekmovalnih pa first, obe oznaki pa sta simbolični. Jeanneau je potovalne označil s sun odyssey, bolj jadralno naravnanim pa je oznaki jeanneau dodal i. Druge tovarne to rešujejo vsaka po svoje, Elan ima na primer za jadrnice, ki so primerne za križarjenja, oznako impression, za tekmovalne pa oznako elan, ki ji v zadnjem času dodaja oznako RP (race performance).