Orada na trnek

Orada na trnek

Val 164
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Marko Čurin

Orada je še ena izmed tistih muhastih, vselej plahih, toda previdnih rib. Lahko bi jih poimenovali tudi »težkoulovljivke«. Zato in zaradi svoje zlate kraljevske krone, ki jo nosi med očmi, je v očeh mnogih ribičev visoko, če ne najbolj cenjen ulov.

V vsakem primeru pa je visoko cenjena, ko jo imate na krožniku! Tu poznamo, kot pri brancinu, čedalje več gojenih na eni in divjih orad na drugi strani. Ampak pustimo zdaj to. Orada se praviloma in največkrat lovi kar z obale, le da je dno polno življenja, ki predstavlja oradi glavni vir energije. Dno, kjer je posejanih na stotine črnih ježkov, lahko že obeta uspešen »oradolov«. Ali pa bližina školjčišč, sploh dagenj, tam bodo zagotovo orade, kajti s svojim koščenim gobcem trejo tako ježke kot tudi školjke, da se le prebijejo do sočne notranjosti. Visoko na meniju so tudi živi raki, pa seveda morski črvi.

Pa tokrat začnimo pri vabi. Orada je izrazit mesojed, zato trnke skrivamo v kose velikega morskega črva (lat. Eunice Eunice), v napol odprte dagnje, sardele, lignje, polže voleke ali pa v živega raka, ki mu – ta bo kruta – porežemo večino nog, da se nam ne zateče v kakšno luknjo in tam ostane skrit pred veliko orado. Katera vaba je najboljša za orado, ve vsak ribič zase. Nekateri prisegajo tudi na črve »bibije«, svetlo rjave barve so in ob najmanjšem dotiku popolnoma otrdijo, da jim nobena mala riba ne more do živega, zato na trnku dolgo ostanejo nedotaknjeni. Tako čakajo na ugriz močne orade, ki s svojim koščenim gobcem zlahka zlomi tudi bibijev odpor. To sicer ni pravilo, ampak načeloma se na bibija ulovijo večje, recimo jim trofejne orade – za trofejno se smatra že okoli 2 ali več kilogramov težka riba. V povprečju pa lovimo tiste porcijske, do pol kilograma.

Vaba bo na enem ali dveh manjših dolgovratnih trnkih, privezanih na okoli 0,25 mm debelo predvrvico, čim tanjšo, da je prebrisana orada ne opazi. Sledi vrtivka in drseča utež, teže okoli 100 gramov, spet odvisno od globine in morskih tokov, kjer lovimo. Glavna vrvica, ki gre dalje do role in palice, naj bo debeline okoli 0,35 mm. Palica naj bo zaradi daljših metov daljša, tam okoli 3 ali več metrov, tipa surfcasting. Ko vaba poleti nad morje in pade vanj kakšnih 30 ali več metrov od obale, se začne čakanje. Zavoro na roli tedaj popolnoma razbremenite, kajti ob prijemu mora orada z vabo v gobcu kakšne 3 do 4 metre nemoteno plavati, da jo pogoltne skozi koščen gobec do mehkejšega tkiva, tam pa se bo trnek zanesljivo zataknil. Sledi vaš zateg in nato še, če vas med borbo z ribo ne bodo izdali živci, okusna večerja.