Ogrevana plovila so boljše izkoriščena

Ogrevana plovila so boljše izkoriščena

Val 165
AVTOR Edvard Brank
FOTO Edvard Brank

Zakaj ogrevati plovilo?

Plovila s(m)o nekateri zgradili sami, nekateri so jih lažje ali težje kupili.

Toda časi niso v prid našim »konjičkom«.

Tisti, ki še ima svojo barko in je že malce v letih ali ima družino, jo želi čim večkrat uporabljati. Zato barko uporabljajo tudi zunaj sezone, ko je tudi na Jadranu mrzlo!

Da se jo »izplača« imeti, kot temu nekateri rečejo.

Tudi čarter podjetja želijo podaljšati sezono oddajanja v pred- in posezono.

Čarter barke, ki nimajo ogrevanja, so obsojene na privez od oktobra do maja (odvisno od

vremena in kraja, kjer plujejo). Torej, vedno več jih je z ogrevanjem, da so konkurenčne preostalim.

V navtiki je naše podjetje že dolgo prisotno. Praksa, ki smo jo pridobili še v nekdanji Jugoslaviji in pozneje, je danes pri montažah na terenu nenadomestljiva. Vsi vemo, da se na plovilu marsikaj »dogaja« in to največkrat takrat, ko je to najmanj zaželeno ali pričakovano.

Menimo, da bo nekaj nasvetov »iz prve roke« o ogrevanju prišlo prav tako tistim, ki že imajo

izkušnje na lastnem plovilu, kot tudi tistim, ki se še odločajo o vgradnji ogrevanja.

Izbira gretja

Sami menimo, da v naših vodah najbolj pridejo v poštev grelniki na topel zrak, ki za delovanje potrebujejo nekaj 12 VDC elektrike (za ventilator in žarilno svečo) in nafto za izgorevanje v komori grelca (podobno kot hišna peč na plinsko olje). Seveda so tudi sistemi na toplo vodo, vendar je to izbira za večja plovila, saj ta sistem potrebuje manjše radiatorje z ventilatorji v vsaki kabini, saj je naravna konvekcija toplote takšnih »radiatorjev« premalo v tako razgibanem prostoru, kot je barka.

Je pa še nekaj izbire, ki pa bolj sodi v izbor pod »eksotiko«.

Tu mislimo predvsem na razne peči in »gašperčke« na trda ali druga tekoča goriva. Ti so precej pogosti na plovilih po rečnih kanalih Evrope. Toda razumljivo: takšen kapitan samo stopi na breg in v gozd, če mu slučajno zmanjka med potjo, ali pa gre v naselju, kjer je privezana barka, v trgovino s kurjavo … Toplote, ki jo dajejo takšne peči, ne merimo samo v kWh. Toplino, ki jo izžarevajo takšne peči (ter vonj in prasketanje drv), ni možno meriti. Lepo in prijetno, toda v sodobnejših plovilih na Jadranu manj uporabno.

Seveda so tukaj še drugi energenti, na primer plin, parafinsko olje, petrolej … Za plin vemo: čim manj plinskih napeljav na plovilu, boljše je.

Petrolej ali parafinsko olje: poznamo navtika, ki ima kakovostno peč na petrolej. »Ogrevati« se že začne po notranjosti Slovenije, ko s kanistri išče kakovosten petrolej pri ponudnikih teh specialnih goriv. Na to mora vedno misliti, saj ga južno na Jadranu ne najde. Toda: kaj pa, če mu zmanjka tam …?

Še en izbor: zračno gretje s kombinacijo ogrevanja tople vode

Tu moramo omeniti, da Angleži, kot narod z več stoletno pomorsko tradicijo, marsikdaj prehitijo »kopensko« Evropo. Tako je Eberspächer že leta 2005 razvil grelec, ki so ga poimenovali Combitronic. Zaradi relativno visoke cene (ki se začne pri približno 3.000 €), ga v Sloveniji, po našem védenju, še nis(m)o vgradili nobenega. Ga pa lahko dobavimo in vgradimo po posebnem naročilu.

To je v bistvu vodni grelec, ki ogreva toplotne izmenjevalce zraka in preko gibljivih cevi še kabine, poleg tega pa tudi sanitarno vodo v bojlerju.