Mehika, Bahia de Banderas

Mehika, Bahia de Banderas

Val 178
AVTOR Jasna Tuta

Ali veste, kaj imajo skupnega miramarska princesa Karlota, Elizabeth Taylor in kitovka grbavka? Pa ne omenjajte oblin, da ne bo kdo užaljen. Če prelistate mehiški Lonely Planet, vam bo takoj jasno. Združuje jih Puerto Vallarta, mesto na zahodni mehiški obali, kjer so vsem trem postavili nekakšen spomenik. Začnimo pri domačih. Kot verjetno marsikdo od vas ve, je Maksimilijan Habsburški (tisti, ki je dal zgraditi tržaški Miramarski grad) v drugi polovici 19. stoletja postal cesar Mehike. S svojo ženo Karloto je odplul čez Atlantik in tam naletel na zelo hladen sprejem. Maksimilijana so po slabih treh letih usmrtili, Karloti pa se je zmešalo. Če ne poznate te žalostne ljubezenske zgodbe, vam toplo svetujem, da se odpeljete v tržaško predmestje, se sprehodite po ogromnem parku in si ogledate ta pravljično beli grad – muzej. Ne glede na to, da je bil njen obisk na mehiškem ozemlju zelo kratek, je ostala Karlota trajno zapisana v tukajšnji zgodovini. Bila je delavna in izredno dobrosrčna, a na žalost tudi naivna. Osebno si je prizadevala za izboljšanje položaja revežev, dala je graditi številne domove in sirotišnice in celo osebno šivala pižame za bolnike v bolnicah. Oblasti so jo počastile tako, da so na vrh zvonika mestne katedrale postavile repliko njene krone.

Preidimo sedaj k bolj sodobni romantiki. Ljubezenska zgodba Richarda Burtona in Elizabeth Taylor velja za eno najlepših in najodmevnejših v zgodovini Hollywooda, a ne vsi vedo, da se je dobršen del njune afere odvijal prav tu v Mehiki. Leta 1963 je ameriški režiser John Huston izbral Puerto Vallarta za snemanje uspešnice The Night of the Iguana. Burton je na snemanje pripeljal tudi svojo ljubimko Liz Taylor in njuna ljubezenska afera (oba sta bila namreč takrat še poročena z drugim partnerjem) je v trenutku ponesla ime majhne ribiške vasice v časopise po vsem svetu. Par se ni zmenil za očitke Vatikana in zlobne jezike novinarjev, pač pa se odločil, da ostane v Mehiki. Pozneje sta se poročila in Burton je ženi za 32. rojstni dan podaril skromno »hišico« s površino 2.000 kvadratnih metrov, kjer sta skupaj živela nadaljnjih 11 let. Burton je pozneje kupil tudi hišo na drugi strani ceste in posestvi dal povezati z mostom, podobnim beneškemu Mostu vzdihov. Baje je ameriški igralec večkrat moral prespati onkraj mostu, ko mu je jezna žena zaklenila domača vrata pred nosom. Med sosedi se je tako uveljavilo ime Puente de Reconciliacion – Most sprave. Njuna Casa Kimberley je danes dobro obiskani muzej, mesto Puerto Vallarta pa se mora prav njima zahvaliti, da se je iz majhnega ribiškega naselja razvilo v svetovno znano turistično destinacijo, ki so jo Američani izbrali kot najboljši kraj na svetu za preživljanje let po upokojitvi.

Ko se pripeljemo po glavni cesti v mesto, nas na desni strani sprejme veličasten bronasti kip, ki ponazarja kitovko z mladičem. To je še en par živih bitij, ki vsako leto privabi na tisoče turistov v zaliv Banderas. Sama ne bi verjela, koliko jih je, če tu ne bi preživela dveh mesecev in videla vsaj enega kita na dan. Med jadranjem po zalivu je zato treba biti zelo pozoren, a včasih tudi previdnost ne pomaga. Prijatelju je kitovka zlomila krmilo, ko se je odločila, da se bo dvignila iz vode točno pod njegovo jadrnico. In to sredi sidrišča, pri desetih metrih globine!