Marquis 500 SC

Marquis 500 SC

Val 132

Že zgodba o uspehu

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Matija Klemenc

Prvič v Valu so na preizkusu trije motorji iz serije Volvo Penta IPS in drugič marquis iz serije Sport Coupé. Oblikovalec Dan Lenard nadaljuje z uspešno serijo SC, tokrat s 500 SC z zelo prostorno notranjostjo modernega videza, priljubljeno trdo streho in zanimivo ceno.

Ob napovedi preizkusa marquisa 500 SC sem imel občutek, kot da v zadnjem času preizkušam samo še IPS. Poleg norveškega tekmeca, italijanskega lepotca, je tokrat prišel na vrsto »Italoameričan« ali bolje rečeno slovensko-ameriška naveza, ki je očitno »vžgala«. Pred slabim letom sem prvič preizkusil manjšega in prvega marquisa 420 SC in dobil občutek, da je naveza Nuvolari-Lenard in Marquis Yachts zelo uspešna in učinkovita. Med vrsticami je Dan tedaj napovedal petstotico, pa šeststotico in to vse z IPS pogonom. Napoved se je uresničila in tako smo že pluli s petstotico in dobili vabilo za preizkus šeststotice.

In kaj se je zgodilo vmes? Izdelali in prodali so več kot 40 najmanjših marquisov. Naj na kratko ponovim. Marquis Yachts je nastal leta 2003, ko je velikanski Genmar kupil italijansko ladjedelnico Nuvari iz Fana na zahodni strani Jadrana. Poklicali so našega rojaka Dana Lenarda in ga prosili za novo in sodobno zasnovo motorne barke, ki bo najprej všeč Evropejcem in šele pozneje Američanom. Prvi izdelek je bil marquis 420 SC, ki je navdušil z izvrstnim oblikovanjem, modernim pristopom izdelave, prostornostjo in zanimivo ceno. Navtični trg je odlično sprejel ponujeno zasnovo in povsem logično je bilo, da bodo skupaj z Danom Lenardom nadaljevali pot – rezultat je marquis 500 SC.

Mnogim je všeč rek, da obleka naredi človeka. Že res, da je zunanjost tisto prvo, kar opazimo in vidimo. Velikokrat kupujemo z očmi, zato je vtis, ki ga pusti zunanjost, med najpomembnejšimi in tu je oblikovalec Dan Lenard mojster nad mojstri. Ob neki priložnosti sem ga vprašal, kako lahko miselno preklopi – velikost, funkcionalnost od toliko opevanega 82-metrskega Alfa Nero na 12-metrskega marquisa 420. Odgovor je bil, da je vsak izdelek, ne glede na velikost, lahko dober ali slab, pomembno je ponuditi nekaj novega in domiselnega. Marquis 500 SC je moderna motorna jahta z glisersko formo trupa, s trdo pomično streho, tremi kabinami in tremi Volvo Penta IPS pogonskimi sistemi. Dobro ste prebrali, s tremi IPS sistemi. To je bilo prvič v Valu, da preizkušamo motorno plovilo s tremi motorji. Prvi in najpomembnejši vtis marquisa 500 SC je spoznanje, da stojimo pred oblikovalskim izdelkom, strogo urejenim po pravilih današnje oblikovalske stroke plovil za zabavo. Pravzaprav moram priznati, da sem pravi občutek o zunanji podobi marquisa 500 dobil šele, ko sem si ogledal posnetke plovbe pred Piranom. Skoraj polkrožna streha, kombinacija črno sive in bele barve, dolga podolgovata okna in nizek jambor ga pokažejo kot pravega Sport Coupeja znamenitega Mercedesa. Bel podvodni del in črna barva trupa ga dramatizirajo in dvignejo nad povprečjem. Pogled na streho, skoraj sem pomislil na pershinga, dve črni kupoli, ja črni kupoli, ga naravnost izstrelijo nad povprečjem. Za tiste, ki ne marajo sive, lahko naročijo barvo konjaka z rdečkastim tonom. Na boku so kar tri pokončne vrste oken in preprosto ne vem, kako naj jih opišem. Povsem nepravilnih oblik, podolgovate, ukrivljene, zlivajo se v celotno podobo kot prava bomba, ki leti po vodi. Bravo Dan!

Marquis 500 SC je že postal zgodba o uspehu. Če ste ljubitelj moderne notranje opreme, velikega salona, treh kabin in ste tehnološko napreden, potem je marquis 500 SC prava izbira za vas, sploh zato, ker ima kar tri IPS-e, odlično obnašanje na valovih in sprejemljivo ceno.