Javelin

Javelin

Val 133

Predstavljamo pomlajeno lepotico

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Franco Pace, Matija Klemenc, Matija Gorjan

Ko sem v dneh salona plovil v Izoli prisluhnil komentarjem med globokimi vzdihi obiskovalcev, ki so se gnetli okoli izstopajoče lepotne in tudi velikostne kraljice letošnjega Izola Boat Show, 25-metrske dvojambornice Javelin, sem se spomnil lastnih občutkov, ko sem jadrnico nekaj dni prej prvič ugledal v najstarejši marini v Tržaškem zalivu. Vzelo mi je sapo.

Ko je v uredništvo Vala prišlo povabilo, da se pridružimo posadki, ki bo letošnjo kraljico salona plovil prepeljala iz Tržiča, onstran Tržaškega zaliva, ni bilo kaj dosti časa, da bi pobrskal po dostopnih informacijah in se pripravil na to, kar me je čakalo. Vse kar sem vedel, je to, da gre za 111 let staro leseno jadrnico, ki je bila nedavno obnovljena v tržiški ladjedelnici Alto Adriatico. Navkljub temu, da sem vedel, da so tam veliki mojstri ladjedelništva, saj sem se osebno spoznal že z vrsto njihovih jadrnic, nisem bil pripravljen na to, kar sem kmalu ugledal pred seboj. Ozka in dolga dvojambornica je izgledala kot bi jo pravkar “vzeli iz škatlice”. Z eno besedo, brezhibno. Njeno izvirno ime Javelin v prevodu pomeni kopje. Na to spominjajo tudi njene sloke linije. Te je zarisal Arthur Edward Payne daljnega leta 1896, splovljena pa je bila leto pozneje, torej pred stoenajstimi leti. Desetletja je bila občudovana in negovana, nekje v petdesetih prejšnjega stoletja pa se je izgubila sled za njo. Iz pozabe jo je povrnil njen sedanji lastnik Daniele Canelli, ko jo je pred petimi leti našel v Španiji.

Takšen je bil že prvotni namen gospoda Canellija, ko se je odločil, da lepotico odreši žalostnega konca, ji povrne dušo in jo oživi. To mu je z velikimi mojstri tovrstne obrti tudi uspelo, kar je ovrednotil na 2.500.000 €. Koliko je treba temu še dodati v obliki dajatev, pa si izračunajte sami.