Capelli tempest 800

Capelli tempest 800

Val 235
AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin

Že kar nekaj mesecev je minilo od letošnje Internavtike, kjer so pri podjetju Vrtinc iz Ljubljane premierno predstavili model Tempest 800. Kot zastopniki in prodajalci gumenjakov Capelli so tja pripeljali celotno paleto plovil: modele 600, 650, 700, 800 in 1000. Številke pomenijo dolžinske metre. Mogoče je sedaj primeren trenutek, da čoln podrobno opišemo, saj se je kalil v izposoji od aprila do oktobra. Preizkušen je bil na Internavtiki in pozneje po izposoji. Moram priznati, da je čoln zelo dobro prestal vse plovbe.

 Zunanjost

Vstop na čoln olajša večja poliestrska  premčna stopnica, ki pod seboj skriva električni sidrni vitel, prostor za verigo in dodatne privezne vrvi. Da bo korak bolj varen, je odeta v umetni tik in popolnoma nedrseča. Sem sodijo še privezne bitve, ki so dovolj široke tudi za večje premere vrvi. Iz premca se spustimo na stopnico, ki se razprostira prek notranje širine premca in pod seboj skriva večjo ter globoko komoro za spravilo prtljage. Za njo sta levo in desno še dve daljši komori za dodatno opremo. Posebnost notranjosti čolna je, da so pohodno površino pomaknili globlje in s tem dobili nižje težišče; v premcu je zato veliko manevrskega prostora.

Če potrebujete večje izdatno oblazinjene ležalne površine, jih lahko pridobite z namestitvijo debelejše vodoodporne lesene plošče, ki jo zelo dobro držijo vodila na dnu in straneh notranjega dela. Ta plošča pod seboj skriva nosilec za nogo, zato jo lahko uporabimo kot mizo.

 

Čoln je barvno usklajen kot malo drugih, bela podlaga v kombinaciji z rjavimi in sivimi obrobami daje čolnu pridih elegance, dodatki iz nerjavnega jekla, konzola in lepo oblikovan varnostni lok pa pripomorejo k modernemu videzu. Poliestrski trup z globokim 25-stopinjskim V-kotom na premcu se proti krmi zaključi z naklonom 23 stopinj. Znano je, da taki koti zagotavljajo čolnu dobre plovne lastnosti. Za bočno stabilnost poskrbita tubusa s premerom 62 centimetrov in širina čolna, ki znaša dobre 3 metre. Taka dolžina in širina ponujata precejšnjo notranjo prostornost, saj je dovolj prostora za šestnajst oseb oziroma nosilnost čolna do 1600 kilogramov. S temi lastnostmi je čoln razvrščen v homologacijski razred B. To pomeni, da je čoln testiran in homologiran po evropskih standardih EC 94/25. Veliki B pridobi plovilo, ki lahko pluje po vsaj 4 metre visokih valovih pri hitrosti vetra od 35 do 40 vozlov ali 65 do 75 kilometrov na uro in izven teritorialnega morja. Navigacijska konzola, nameščena desno, s hidravličnim volanskim mehanizmom je že serijsko opremljena s stikalno ploščo, kompasom in merilniki za vodo in gorivo. Zaradi primerne velikosti omogoča krmarju dober pregled tako v sedečem kot stoječem položaju. Na njej so nameščena drsna vrata, ki omogočajo prehod v podpalubni del, kjer je prostor za opremo in prtljago, ter toaletni prostor z wc školjko. Vse skupaj je osvetljeno z umetno svetlobo. Za krmarja in sokrmarja je dobro poskrbljeno, ker je konzola velika in široka, bo dobro ščitila pred vetrom. Tudi steklo je postavljeno pravilno in dovolj visoko, da skrijemo glavo. Noge bodo med plovbo počivale na posebni stopnički. Pod oblazinjenim sediščem se nahaja prostor za opremo, na zadnji strani pa manjši kuhinjski blok z umivalnikom in po želji z manjšim plinskim gorilnikom.

Več o testu si lahko preberete v reviji Val navtika, št. 235.