Bruno Troublé, legenda Pokala Amerike

Bruno Troublé, legenda Pokala Amerike

Val 255
AVTOR Lana Mihelčič
FOTO arhiv Bruno Trouble'

“Jaz sem tukaj, ker je to Pokal Amerike – obožujem ga!”

Bruno Troublé je nedvomno legenda Pokala Amerike. V ta najstarejši športni dogodek je vpleten že več kot 40 let. Začel je kot jadralec in skiper. Zaslužen je za dolgoletno sodelovanje in partnerstvo med Pokalom Amerike in francosko modno znamko Louis Vuitton. Dogodek je ohranil pri življenju, ko je pred desetletjem šel skozi turbulentne čase. In kar je verjetno njegova največja zapuščina, vedno se je zavzemal za to, da je v ospredju prireditve zgodovina Pokala Amerike. Le-ta namreč botruje prestižnosti in edinstvenosti tega športnega dogodka.

Kljub starosti 75 let je Bruno še vedno obraz Pokala Amerike. Pred vsako tekmo vodi ‘dock out show’, kjer predstavlja jadralce iz posameznih ekip. Po tekmah pa ga vidimo, ko vodi tiskovne konference. Z njim smo se srečali in pogovarjali v Aucklandu na Novi Zelandiji, kjer trenutno poteka Pokal Prade za 36. Pokal Amerike.

LM: Od kod točno prihajate in kako ste se znašli v jadralstvu?

BT: Sem Francoz in jadram že od malih nog. Mislim, da sem jadral še preden sem shodil. Moj oče sicer ni bil jadralec, a se je s tem športom začel ukvarjati, ko sem se jaz rodil. Skupaj sva nato jadrala celo moje otroštvo. Živeli smo sicer v Parizu, a smo imeli hišo v Antibesu, na južni obali Francije, blizu Nice. Tam sem preživel večino poletij in jadral…

Več si lahko preberete v marčevski izdaji revije Val navtika, št. 255.