Bombard Ax300 Vs Avon Rover280

Bombard Ax300 Vs Avon Rover280

Val 138

Iz oči v oči

AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin

Bombard AX 300

Slovenski zastopnik za znamki Bombard in Avon, ki sta po novem v večinski lasti največjega izdelovalca gumenjakov na svetu, francoskega ZODIACA, se je na prihajajočo sezono dobro pripravil, saj pomožnih čolnov, ki so boljše opremljeni in imajo nekatere odlične rešitve, na trgu ni v izobilju. Oba ponujata modele od dveh do petih metrov dolžine, z možnostjo zunajkrmnega motorja za Bombarde in jet pogona za Avone.

Takšna smo vzeli pod drobnogled tokrat. Bombard AX 300 je gumenjak s poliestrskim dnom dolžine 2,60 metra in širine 1,50 metra. Tubusi so izdelani iz PVC Mirasola z gostoto 1.200 Dtex, kar pomeni, da bo čoln prenesel tudi večje obremenitve ob vleki ali dviganju čolna na večje plovilo.

Avon Rover Rib 280

Že na prvi pogled deluje čoln, kot njegov malenkost manjši prijatelj, barvno usklajeno, bela podlaga v kombinaciji z odtenkom sivih obrob daje čolnu vtis elegance, lesena vesla, zelo dobro vpeta na tubuse, pa pridih Anglije. Poliestrsko dno bele barve v sendvič konstrukciji z globokim 20-stopinjskim V kotom zagotavlja čolnu dobre plovne lastnosti, kljub zelo kratki vodni črti. Za dobro bočno stabilnost pa poskrbita tubusa, izdelana iz neopren hypalona s premerom 50 centimetrov, ter širina čolna, ki znaša 188 centimetrov. Takšna dolžina in širina čolna v izvedbi z zunajkrmnim motorjem ponuja precejšnjo notranjo prostornost, saj bo dovolj prostora za tri odrasle osebe in enega otroka oziroma nosilnost čolna do 460 kilogramov.

Oba opisana modela sta si zelo podobna, tako po opremi kot zunanjosti. Mogoče bi izpostavil Bombarda z možnostjo podrtja krmne stene in spravila celotnega čolna v torbo. Vsekakor na odločitev, kateri model se bo znašel v vaši garaži, vpliva, kaj pričakujete od gumenjaka v tem razredu. Vas pritegne cena ali kakovost? Vsekakor je hypalon vzdržljivejši, a dražji, PVC pa cenejši in bolj problematičen za krpanje. Sta pa oba modela predvidena kot pomožni čoln na večji barki in kakšne daljše plovbe ne pridejo v poštev. Za skok do marine ali bližnje plaže pa sta zelo priročna.