4 nasveti za prijeten pohod v poletni vročini

4 nasveti za prijeten pohod v poletni vročini

Vsi, ki radi preživljamo poletja v naravi in na pohodih se bomo morali pripraviti na vse bolj visoke temperature. Namesto, da se odrečemo pohodništvu, je pravilna priprava za preživljanje časa v naravi ključnega pomena. Zaščita pred soncem, hidracija ter uporaba pohodniških oblačil in opreme optimizirane za tople mesece, naj bodo redni spremljevalci na vaših poteh. Podjetje Fjällräven že leta preizkuša in izpopolnjuje te priprave in organizira pohodniške dogodke v toplejših regijah med poletnimi meseci. Najbliže Sloveniji, je Fjällräven Vándortúra, ki letos praznuje že 10. obletnico. Eden najbolj priljubljenih pohodov na Madžarskem se bo za obletnico vrnil na svojo prvotno lokacijo, madžarski – Bükk.

Narava pokaže drugačen obraz v vsakem letnem času, zato naj vas poletna vročina ne ustavi pri pohodništvu. Bujna vegetacija, sončna svetloba, ki prodira skozi liste, črički, ki pojejo na travnikih, sončni zahodi in odlični pogovori ob tabornem ognju obljubljajo nepozabna doživetja, ki jih lahko v polnosti doživite na večdnevnem pohodniškem dogodku. Prav takšna je jubilejna Fjällräven Vándortúra, ki se letos vrača na svojo prvotno lokacijo, madžarski Bükk. Ljubitelji narave bodo lahko skupaj preživeli 5 čudovitih avgustovskih dni v osupljivi pokrajini, a bodite pripravljeni na poletno vročino. Kot strokovnjak za pustolovščine na prostem je Fjällräven pripravil štiri nasvete, kako narediti vaše poletno pohodništvo brezskrbno in osvobajajoče.

1. Pomembnost zaščite pred soncem

Nikoli ne hodite poleti brez ustrezne zaščite pred soncem. Poleg sončne kreme z visokim faktorjem in balzama za ustnice z UV filtrom je priporočljivo nositi dobro prezračevano kapo ali klobuk, ki nudi senco, da se izognete sončnim opeklinam in sončarici. Poleg tega čez dan vedno uporabljajte repelente proti komarjem in klopom, tudi sončna očala so zelo priporočljiva.

2. Pijte dovolj vode!

Med poletnimi dogodivščinami na prostem je nujno piti več kot običajno – vsaj 3-4 litre na dan. Ker fizična aktivnost povečuje potenje – kar lahko hitro privede do dehidracije – vedno nosite zadostno količino pijače brez sladkorja in jo pijte vsaj vsako uro. Za daljše pohode je priporočljivo preveriti, kje lahko napolnite steklenico za vodo. Poleg vode je dobro dopolnjevati minerale z izotoničnimi pijačami in slanimi prigrizki.

3. Uporaba funkcionalnih pohodniških oblačil

Lahka, zračna in hitro sušeča oblačila so ključna za sproščeno, poletno pohodništvo. Hkrati pa lahko razgiban teren in vremenski pogoji zahtevajo močne in trpežne materiale. Med pustolovščinami na prostem pri različnih stopnjah intenzivnosti je pomembno, da se izognete pregrevanju. Zato je vredno razmišljati o oblačilih, ki jih je mogoče enostavno prilagajati. Majica Abisko Trekking je izdelana iz tehnične raztegljive tkanine za pohodništvo, ki odvaja vlago in hkrati omogoča, da koža diha. Njeno krojenje ima več podrobnosti, ki olajšajo pohodništvo, kot so nastavljiv ovratnik za odlično zaščito vratu pred sončnimi žarki in sprednji mrežasti žep za dostop do potrebščin brez ustavljanja na poti.

Poleti se večina ljudi izogiba nošenju dolgih hlač, vendar so lahko zelo koristne pri pohodništvu, če so dobro izbrane. Na terenu z gostim podrastjem, vam bodo dolge hlače, kot so Abisko Trail Stretch Trousers, pomagale preprečiti površinske poškodbe, obdržale žuželke stran od kože in hkrati omogočale največjo svobodo gibanja zahvaljujoč raztegljivi tkanini. Na čistini, se lahko vedno preoblečete v pohodniške kratke hlače ali pa izberete take, kjer se spodnji del odpne z zadrgo.

4. Nahrbtnik optimiziran za poletno vročino

Nahrbtnik iz ustreznega materiala in s pravilno razporeditvijo teže je poleti še pomembnejši kot pozimi. Odrgnjena ramena, prepoten hrbet ali nepotrebne bolečine v hrbtu vas lahko hitro odvrnejo od nadaljevanja poti ali vas celo prisilijo k vrnitvi. Izogibajte se neprijetnostim z dobro izbranim lahkim, a izjemno trpežnim pohodniškim nahrbtnikom, ergonomično oblikovanim z oblazinjenimi naramnicami. S svojim aluminijastim okvirjem in mrežastim hrbtnim panelom Abisko Friluft 45 omogoča prosto kroženje zraka, kar zagotavlja največje udobje tudi na večdnevnem pohodu.

Nasveti za poletno pohodništvo so koristni za vse vrste pohodov v naravi, tudi za Fjällräven Vándortúro, kjer pohodniki osvajajo najlepše pokrajine območja Bükk. Pustolovski pohod je primeren tako za začetnike kot izkušene pohodnike, od 19. do 23. avgusta 2024, vendar ni več veliko časa za prijavo, saj vstopnice lahko kupite le še do 15. Julija 2024.