Zunajkrmni motorji Yamaha F115 in F150

Zunajkrmni motorji Yamaha F115 in F150

Val 168
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

V letošnjem letu se je nova različica vsestranskega in izredno zanesljivega motorja F 115 pridružila paleti Yamahinih zunajkrmnih pogonskih agregatov. Yamahin svetovni sloves pri izdelavi zunajkrmnih motorjev je bil zgrajen prav na tem modelu, ki vseskozi stremi k inovacijam in razvoju tehnologije. Po prvih testih so izdelovalci še bolj prepričani, da bo tokratna različica F 115 še bolj priljubljena od predhodnika, ki je našel svoje lastnike po skorajda vsem svetu.

Pri Yamahinem razvojnem centru so vsa tehnološka znanja namenili k zmanjšanju teže in boljši učinkovitosti. Tako kot vsi štiritaktni modeli tudi slednji zagotavlja gladko pospeševanje, ekonomičnost in zanesljivo izvedbo.

Najnovejša generacija Yamahinih zunajkrmnih motorjev F115 in F150 ponovno navdušuje s kombinacijo izredne moči in tihega delovanja. Preverjen EFI (Electronic Fuel Injection) sistem dokazano izrablja vso energijo goriva in pripomore h kakovostnemu izgorevanju, torej k še bolj čistim izpušnim plinom. Na delu je izpopolnjeni 16-ventilski agregat DOHC (Dual Overhead Camshaft) s posebnim vsesavalnim in izpušnim sistemom, ki v povezavi z mikroračunalnikom kontrolira in prilagaja ustrezno mešanico zraka in goriva.

Enkratne prednosti pri Yamahi, kot je avtomatski sistem za zagon hladnega motorja (zagon motorja brez čoka) in izredno uporabni tipki Power Trim & Tilt sistem, so del standardne opreme. Za tiste, ki želijo vgraditi dva pogonska agregata, so poskrbeli tudi z različico z obratno rotacijo propelerja. Yamahina protikorozijska zaščita pa bo srečnim lastnikom zagotovila dolgo življenjsko dobo in uporabo motorja.

Na modelu F 115 so za dodatno varnost poskrbeli že v serijski opremi, z lastnim in zanesljivim varnostnim sistemom proti kraji Y-COP. Sistem deluje preprosto s tipko na daljinskem upravljalniku, ko motor zaklenemo, podobno kot pri avtomobilu.

Naj bo vaš čoln namenjen preživljanju prostega časa ali opravljanju delovnih nalog, bo izbira med modeloma F 115 ali F 150 zagotovo prava, čas na vodi pa še boljše izkoriščen.