Zrak v dovodu goriva

Zrak v dovodu goriva

Val 152

Vprašanje:

Pozdravljeni! Sem lastnik motorne barke Adriatic 800, stara je 17 let, dobro vzdrževana, vgrajen ima motor znamke VW Golf 1,6. Do letošnjega leta nisem imel nobenih problemov, letos pa kot zakleto. Motor je veliko kašljal, težko vžigal in nasploh se nismo počutili prav nič varno. Dvakrat si ga je ogledal mehanik, v čigar kakovost pa je podvomil tudi tisti del posadke, ki nima nobenega znanja o mehaniki motorja. Ali mi lahko vi kaj svetujete? Je morda kriva že zastarela marinizacija ali je prišla voda v olje ali se meša slana voda z antifrizom?

Odgovor:

Vprašanje, ki sem ga najprej prejel po e-pošti in nato še po telefonu, je vsebovalo še več vprašanj in z moje strani dodatnih podvprašanj. Prvo, kar vprašam vsakega lastnika plovila, je barva izpušnih plinov. Lahko so belkasti, modrikasti ali pa sajasti (črni).

Če gre modrikast dim, pomeni, da motor „kuri olje“ in da bo kmalu potreben velik servis zamenjave tesnil in še kaj večjega. V najslabšem primeru gre lahko za dokaj izrabljen motor in ga lahko reši začasno le generalna obnova, lahko pa je tudi za na odpad. Nujen je servis in do takrat pogosta kontrola ter dolivanje olja.

Belkast dim, videz vodne pare, ne pomeni nič drugega kot to, da v izgorevalni prostor (valje) nekje prihaja voda, kar pomeni okvaro v sistemu hlajenja. Lahko je samo tesnilo, lahko pa tudi kaj več. Tudi tu je nujen hiter obisk mehanika, najboljše s čim manj ali nič uporabe motorja. Če hladilna tekočina prihaja v motor, je potrebno to hitro sanirati. Še zlasti je to nujno za motorje z enokrožnim odprtim sistemom, kjer je ta tekočina slana voda in so poškodbe lahko hujše, trajno uničujoče.

Črnikast, sajast dim je povezan s težavami pri nastavitvah motorja – vbrizg goriva in s tem povezanih sklopov. Običajno je povezan oziroma je posledica slabih nastavitev ali okvare vbrizgalnih šob, tlačne črpalke in povezanih sklopov. Pogosta posledica je težak vžig in „kašljanje“.

V našem primeru ni bilo niti eno niti drugo, ampak sem po podrobnejšem izpraševanju ugotovil pravi razlog težav. Motor je delal in ni delal. Na trenutke je delal brezhibno, potem spet s težavami. To je bil jasen znak, da je z motorjem vse v redu, saj bi v nasprotnem primeru bile težave trajne. Glede na opisane težave sen bil prepričan, da je nekje na dovodu goriva prišlo do mehanske poškodbe ali popuščanja spoja in je na tem mestu v dovod goriva prihajal zrak. Lastniku barke sem podal točne nasvete, kako se naj loti iskanja napake.

Najprej je potrebno narediti natančen pregled celotne napeljave od rezervoarja do motorja, vključno od filtra za gorivo do tlačne črpalke, ali je na kakšnem mestu masten madež ali sled dizelskega goriva. Če tega ni zaznati, je potrebno preveriti vse spoje in po potrebi zategniti objemke, pri čemer je potrebno paziti, da se z objemko ne poškoduje cev (problematične so cenene „enostranske“ objemke, ki na točki spoja cev lomijo). Še zlasti je to izrazito pri manjših ceveh oziroma objemkah. Zaradi tega je priporočljivo, da se za ključne spoje uporabijo boljše objemke, ki pritiskajo na cev enakomerno po celotnem obsegu.

Prepričan, da sem opravil dobro delo, sem že skoraj pozabil na ta primer, ko me je nesrečni lastnik barke ves skrušen poklical in povedal, da vse skupaj ni nič pomagalo. Pregledal je vse spoje, zamenjal vse objemke, pa še vedno sem in tja motor kašlja tako, da se ne upa izpluti niti na krajšo pot do prvega ribiškega revirja. Sam pri sebi sem se počutil nemočnega in nesrečnega. Ali je moje vedenje o motorjih že zastarelo ali je vzrok težav kje drugje? Hkrati mi jeza in radovednost nista dali miru in enega deževnih dni sem uporabil, da sem se pridružil lastniku barke na pot v osrednjo Istro, da se še sam prepričam, kaj je na stvari.